Øyvind Strand Endal
10. april 2025
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
Alkoholindustrien har pekt ut den unge befolkningen i Afrika som sitt viktigste vekstmarked.
– Vi kan ikke bruke milliarder på bistand for å bedre folks liv – samtidig som vi investerer i og tjener på selskaper som forverrer situasjonen. Dette er dobbeltmoral i praksis, sier generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjo, FORUT, Ida Oleanna Hagen.
10. april lanserer bistandsorganisasjonen FORUT en fersk rapport fra Universitetet i Stirling som dokumenterer 61 eksempler på alkoholindustriens aktiviteter i seks afrikanske land.
Rapporten viser at:
– Oljefondet må gå i aktiv eierskapsdialog med alkoholselskapene vi har investert i, for å stanse aggressiv markedsføring og uansvarlig myndighetskontakt i afrikanske land, sier Hagen.
Hvis dette ikke er mulig, så har Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, uttalt at de vil redusere antallet selskaper fondet er investert i, og trekke seg ut av selskaper med høy etisk og finansiell risiko.
Alkoholindustrien, slik den opererer i lavinntektsland, oppfyller begge kriteriene mener FORUT.
– Alkoholindustriens praksis i Afrika er høy risiko; for menneskerettigheter, utvikling, folkehelse og Norges omdømme, sier Hagen.
Lanseringen av rapporten er et ledd i kampanjen Oljefondets alkoholproblem, et samarbeid mellom FORUT, IOGT i Norge, Juvente og Juba.
Er du enig i at oljefondet bør ut av alkoholindustrien?
Er det rå profitt eller økonomisk utvikling som gjelder når Heineken ekspanderer i Afrika? Torsdag 25. april kl. 1300-1500 inviterer IOGT, FORUT, Juvente, Blå Kors og til bokbad på Kulturhuset i Oslo.
FORUT, solidaritetsaksjon for utvikling, ble stiftet i 1981 av IOGT og våre ungdoms- og barneorgansiasjoner Juvente og Juba. Formålet er å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
En ny forskningsrapport avslører at økningen i dødsfall og skader i Latin-Amerika og Karivia-regionen er et direkte resultat av målrettet markedsføring og en rekke bevisste taktikker fra den globale alkoholindustriens side.
FNs toppmøte for Agenda 2030: Alkohol er et stort hinder for å nå flere av bærekraftsmålene. Det er norsk dobbeltmoral å investere våre pensjonspenger i alkoholindustrien.
Nett
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.