Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Like før jul i fjor foreslo Oslo byråd å endre alkoholpolitisk forskrift slik at skjenkestart på 17. mai kunne flyttes fra klokken 12 til 08 – midt under barnetog og familiesamvær i byens sentrum. IOGT i Norge leverte et høringssvar kort tid etter, og advarte mot hvilke signaler dette sender på en dag som skal være trygg og inkluderende for alle, særlig barn.
Et vedtak har latt vente på seg – men nå, bare tre uker før nasjonaldagen, ønsker byrådet å få forslaget vedtatt. Onsdag 24. april ble det kjent at Finansutvalget i Oslo kommune hasteinnkalles til møte for å behandle saken torsdag denne uken. Dersom det blir flertall, går forslaget videre til bystyret 30. april, og kan tre i kraft umiddelbart.
IOGT reagerer og har sendt et brev til medlemmene i Finansutvalget. Her vises det til både barns behov for trygghet, befolkningens holdninger og resultater fra vår befolkningsundersøkelse.
Samtidig fortsetter organisasjonen sin kampanje “Edru på 17. mai – Barnas dag”, og vil være til stede med stand i Oslo 29. april.
Bli med på 17. mai-stand i Oslo 29. april
Her er brevet vi har sendt til politikerne:
Om få uker våkner tusenvis av barn og unge i Oslo til sin egen og Norges festdag. Jeg er generalsekretær i den ruspolitiske organisasjonen IOGT i Norge, og ber dere om i dag å ikke utvide skjenketidene til kl 08. Det siste byen trenger, er alkoholservering før og under barnetogets jublende vandring gjennom sentrum og over Slottsplassen.
I en undersøkelse vi gjorde i 2024, svarer halvparten av de spurte at alkohol nå tar for mye plass på 17.mai. Like mange svarte at det har blitt vanlig å se mye alkoholbruk på nasjonaldagen, og at dette ble oppfattet som problematisk.
Videre svarte 55 prosent av de spurte at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai. Hele 62 prosent av kvinnene er bekymret for denne utviklingen. Ifølge Folkehelseinstituttet vokser om lag 90.000 barn i Norge opp i familier der minst en forelder har et alkoholproblem, og langt flere er skadelidende som følge av foreldres rusmiddelbruk.
Jeg mener at dere i dag må denne virkeligheten på alvor i deres møte i dag. Byen trenger ikke alkoholservering til frokost, men heller tiltak som kan utsette og begrense denne typen fest på barnas festdag. Jeg vil derfor oppfordre byrådet til å avvise ideen om fri flyt av alkohol fra klokka 0800, og heller utsette skjenkestarten til etter klokka 1400. Da lager vi en trygg og rusfri nasjonaldag sammen med barna, der alle generasjoner kjenner seg velkommen og trygge i feiringen.
Jeg har lagt ved et kort infoark som gjengir tallene fra undersøkelsen vår, og der ser dere også at et tydelig flertal av de spurte ønsker skjenking etter kl 12 eller senere.
Takk for oppmerksomheten og ønsker dere et godt møte og forhåpentligvis et vedtak som gjør 17. mai til barnas dag.
Hanne Cecilie Widnes – generalsekretær i IOGT Norge
Oslo vurderer utvidet skjenketid og tidligere alkoholsalg. IOGT advarer mot økte skader og ber kommunen prioritere folkehelse og barns trygghet.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Forskning viser at tidlig stengetid gir mindre vold og lengre skjenketid har vist seg å gi økt vold (også når den har vært så lang at det har ført til redusert ansamling av folk ute i byen).
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet og undergraver Vinmonopolets samfunnsoppdrag.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Nett
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.