15. mars 2019
- Jeg ville ikke tatt med meg Marius opp dit, slik det er nå. Det er ikke så barnevennlig, sa Marit Bjørgen. God informasjon om alkoholforbudet i forkant av arrangementet både fra arrangør, politi og kommunen ville skapt andre forventnigner og bedre rammer rundt skifesten.
Femmila i Holmenkollen har tradisjon som en folkefest og aktivitetsdag for barn og voksne. I 2018 ble det rapportert om høy alkoholbruk blant publikum både på skiarenaen og ute i løypene. Dette ble pekt på som en viktig forklaring til slåssing og aggressiv stemning rundt arrangementet.
Skistjernen Marit Bjørgen uttalte til Dagbladet 12.mars at "Jeg ville ikke tatt med meg Marius opp dit, slik det er nå. Det er ikke så barnevennlig. Det har gått litt for langt.”
Småbarnsfar Christian Kjeldali skrev i et leserinnlegg i Aftenposten 13/3 at "…når jeg og min datter på to år havner midt i et inferno av fyll, slåssing og aggressiv stemning forsvinner min idrettsglede".
Alkohollovens bestemmelser om drikking på offentlig plass gjelder også her. Ifølge Næringsetaten i Oslo kommune er det forbudt å drikke alkohol i løypenettet, både på arenaområdet og utenfor området for inngangsbillett.
God informasjon om dette forbudet i forkant av arrangementet både fra arrangør, politi og kommunen ville skapt andre forventnigner og bedre rammer rundt skifesten.
Enda mer effektivt hadde det vært om politiet hadde prioritert å bruke ressurser på å håndheve forbudet. Skifestivalen kunne sendt et tydelig signal om at dette er en rusfri familiefest ved å la være å søke om alkoholservering i tilknytning til arrangementet. Og Oslo kommune kunne tatt ansvar ved å ha en klar linje på at det ikke gis skjenkebevilling til familiearrangementer.
"Hovedregelen etter § 8-9 er at det er forbudt å drikke alkoholdig drikk på de steder som er nevnt i bestemmelsens første ledd nummer 1 til 6.
I henhold til nr. 4 er det forbudt å drikke alkoholdig drikk på "annet sted der offentlige møter, fester, utstillinger eller andre tilstelninger finner sted". Dette innebærer at så lenge det arrangeres tilstelninger som er åpent for allmennheten, vil det foreligge et drikkeforbud, uavhengig av stedets karakter og hvor tilstelningen finner sted.
I henhold til nr. 5 er det forbudt å drikke alkoholholdig drikk på "gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass". Dette innebærer at drikkeforbudet gjelder alle offentlige steder utendørs.
Det er vår oppfatning at arrangementet i Holmenkollen enten omfattes av nummer 4 eller 5.
Erlend Kim Fossen, Jurist i Næringsetaten Oslo kommune
Artikkelen er hentet fra rapporten Parken for alle 2018 - om drikking på offentlig sted.
Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils. Heldigvis er det slik de fleste oppfører seg når de drikker ulovlig på offentlig sted.
Et nasjonalt forbud gjør det enkelt å forstå reglene, forebygger utrygghet og bidrar til at parker og fellesområder er trygge og tilgjengelige for alle. Når reglene er like overalt, blir det lettere å håndheve dem – og tryggere for alle.
§ 8-9. Serverings- og drikkeforbud
Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag.
Et viktig funn fra i IOGTs undersøkelse er at folk begrenser alkoholbruken i parken på grunn av forbudet. Loven er slik et godt forebyggende tiltak – særlig i aldergruppen 18-29 år.
Nesten 1 av 3 under 29 år rapporterer at de har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass i løpet av de to siste årene. Åtte av ti voldstilfeller er knyttet til alkoholbruk.
Politiet er nå aktivt ute i gatebildet og passer på at folk overholder smittevernreglene. Det er også en god anledning til å øke bevisstheten rundt viktigheten av et alkoholfritt offentlig rom.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.