10. juli 2018
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
I rapporten "Parken for alle" legger IOGT frem en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra IOGT om alkoholbruk på offentlig plass.
- Undersøkelsen viser at dagens alkoholpolitikk er god forebygging. Det er solid oppslutning om drikkeforbudet på offentlig sted, og loven bidrar til at mange lar være å drikke eller begrenser egen alkoholbruk, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes. 57 prosent har begrenset sin egen alkoholbruk og 44 prosent oppgir at de har latt være å drikke på grunn av forbudet. Widnes understreker at det likevel er behov for at politiet gjør mer for å redusere alkoholbruken, noe også undersøkelsen viser at det er bred støtte for.
NRK: IOGT ber politiet om å håndheve drikkeforbudet bedre
- Så mange som 1 av 4 unge har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til alkoholbruk på offentlig plass, enten det er parken eller skiløypa. Parken skal være et trygt og hyggelig sted der man kan slappe av sammen med venner og familie uten å måtte bekymre seg for fulle folk, understreker Widnes.
- Folk vil ikke ha pils i parken, slik flere partier tidligere har tatt til orde for. Her er både Høyre og Frp i utakt med befolkningen, sier Widnes. I undersøkelsen oppgir 60 prosent av de spurte at de er bekymret for at det vil bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet oppheves.
Skal være trygg for barn og unge
- 90 000 barn unde 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra alkoholbruk i det offentlige rom. Alle parker, strender og offentlige områder skal være trygge for barn og unge.
Undersøkelsen viser blant annet at:
Rapporten kan du i sin helhet lese her:
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet og undergraver Vinmonopolets samfunnsoppdrag.
Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!