Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
I seminaret ble det lagt stor vekt på at alkoholpolitikken skal legge vekt på reguleringer som er bra for folkehelsa og den såkalte totalforbruksmodellen, som handler om at det totale forbruket i et samfunn også påfører mengden rusrelaterte skader og sosiale problemer.
- Med dette seminaret ønsker vi og dele faktainformasjon fra Verdens Helseorganisasjon, som dokumenterer at den norske og nordiske modellen med blant annet vinmonopol og reklameforbud har virket godt på folkehelsa, sier direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet.
Hun mener både politikere og andre ikke må glemme at slike gamle og kjente tiltak faktisk virker veldig godt i samfunnet, og bidrar til lavere forbruk, lavere antall skader og færre syke som følge av alkoholbruk. -Dette er viktig historisk kunnskap som også er viktig for fremtiden, understreker Elisabeth Hunter.
Les også: Ny WHO-rapport lovpriser de nordiske vinmonopolene
Kaveh Rashidi er fastlege og samfunnsdebattant, og var også med på frokost-seminaret. I sitt innlegg la han stor vekt på at alkoholpolitikken og helsepolitikken er to sider av samme sak.
- Jeg tenker at folkehelsa trumfer alt annet, og at alkoholpolitikken skal hjelpe oss til å ta gode valg og beskytte de som er sårbare og utsatte i forhold til alkoholbruk. Vi er strengere enn de fleste andre land i alkoholpolitikken, og det har gitt veldig gode resultater i Norge.
Rashidi understreket også at Norge bør verne om de reguleringene vi har i alkoholpolitikken, og tenker at vi kan være et forbilde for mange andre land som sliter med høyere alkoholforbruk og skadevirkningene av dette.
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
Ny forskningsrapport om helsegevinster og samfunnseffekter av redusert alkoholbruk viser at små reduksjoner i totalforbruket kan ha stor effekt – både for enkeltpersoner og for samfunnet.
- Det er bra at meldingen tydelig adresserer alkohol som en vesentlig risiko for folkehelsa, sa IOGT i høringen om ny folkehelsemelding i dag. Samtidig etterspurte vi mer konkrete forslag til styrking av det forebyggende arbeidet.
En studie konkluderte med at alkoholreklame øker sannsynligheten for at unge starter å drikke alohol, og blant de som har begynt å drikke øker nivået både når det gjelder mengde og frekvens.
Legeforeningen kaller alkohol og helse «det bagatelliserte alvor», og slår fast at alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader.
90.000 norske born har minst ein forelder som misbrukar alkohol, og ein reknar med at det er dobbelt så mange som har foreldre med risikofylt alkoholforbruk, skriver IOGT Region Midt-Norge.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.