Enestående sommer

«Jeg setter utrolig pris på å få være med dere i «IOGT Enestående familier» på turer og aktiviteter. Vi har fått nye venner og vi har fått være med på aktiviteter vi aldri hadde kunnet være med på uten dere. Tusen takk fra meg og min datter», skrev en mamma til oss i dag etter at ha vært med oss på padletur i skjærgården denne helga.

Enestående familier

Hvem:

Voksne som er ofte alene med barna sine. 

Hva: 

Et sosialt miljø med hyggelige helge- og ferieopplevelser sammen med andre enestående familier. 

Hvordan: 

Registrer en bruker på enestaaendefamilier.no for å få tilbud om aktiviteter der du bor.

Pris:

Det er gratis å registrere seg. Du betaler en anonym selvvalgt egenandel for å delta på aktivitet utfra hvor mye du selv synes du har råd til.

I år er ferietilbudet vårt ekstra viktig

I år er det viktigere enn noen gang å hjelpe familier til gode ferieopplevelser. Covid19-pandemien har satt sine spor i de tusen hjem. Mange tusen familier i sårbare livsfaser står nå på bar bakke økonomisk. For eksempel er nærmere 200 000 søknader om dagpenger i øyeblikket ikke ferdigbehandlet. Mange av disse søknadene gjelder voksne som allerede har vært i lavtlønnsyrker og i liten grad har maktet å legge seg opp noen buffer for vanskelige dager. Følgene av nedstengingen av Norge merkes godt hos oss. Ferie- og fritidsbudsjettet er det første som kuttes i når familier må stramme livreima. Mange voksne er nå ganske fortvilet med tanke på mange lange ferieuker uten verken nettverk, overskudd eller økonomi til å skape gode ferieopplevelser for seg og sine.

60 aktiviteter siden Norge åpnet

"

- Bare det å spise sammen er veldig bra. Det sosiale. Tusen hjertelig takk for at jeg og mitt barn får mulighet til å være en del av Enestående familier.

"

I IOGT driver vi Enestående familier, et ferie- og fritidstilbud til voksne som er ofte alene med barna sine. Vi vil at flest mulig skal få mulighet til gode sommeropplevelser sammen med barna sine der alkohol ikke er en del av samværskulturen. Myndighetene har lagt merke til at IOGT er på ballen. Barne- og familieministeren offentliggjorde i regjeringens pressekonferanse 6. mai at de har gravd dypt i lommeboka for å finne mer midler til blant annet IOGT Enestående familier. Det er hyggelig å se at arbeidet vårt blir sett og anerkjent. Vi har satset på at pengene kommer, så vi har svingt oss rundt. Siden Norge åpnet for aktiviteter 7. mai har vi gjennomført over 60 familieraktiviteter for små og store. Alt innenfor gjeldende smittevernregler. Dette hadde ikke vært mulig uten et fantastisk stort nettverk av frivillige ledere. De har våget seg ut av komfortsonen og redselen for virus både her og der, og tatt myndighetens utfordring alvorlig. Nå MÅ vi gi sårbare familier en best mulig sommer.

Les også: Barn trives best på ferie med edru voksne

 

Tre telt i skogen.

Drammensgruppen har hatt en helt fantastisk telttur ved Goliaten denne helgen, og håper på å kunne tilby flere slike turer fremover i sommer.

Lange ønskelister

Det går nå bare timer fra vi legger ut en invitasjon til en aktivitet før vi har lange ønskelister med familier som gjerne vil være med. Særlig er overnattingsturer populært. 245 barn og voksne ønsker å feriere med oss på Gon camping Larvik i sommer. 150 store og små i Østfold vil være med oss til Tusenfryd. Nesten 90 personer fra Follo og omegn vil være med oss å gå over Besseggen, og over 50 fra Bærumsområdet er spente på om de får være med oss til Høvringen for å gå i Rondane med oss i sommer. Over 80 barn og voksne vil rafte med oss i Sjoa, og mer en 120 vil være med oss på teltferie i Bergensområdet.

Les også: Enestående familier drives av frivillige ledere som selv er i målgruppen.  

Spennende aktiviteter hver helg over hele Norge

"

- De familiene vi ikke klarer å få plass til på overnattingsturer skal vi prøve å få med oss på strandturer og dresinsykling, selvplukk av jordbær, kanotur eller havpadling. Sammen skal vi klare å sørge for at mange familier får en virkelig enestående sommer

"

Vi er midt i sommerens første lille hetebølge. I helga vi nettopp la bak oss gjennomførte vi hele 10 ulike hyggelige familieaktiviteter rundt omkring i Norge. Noen var på tur med oss til Kristiansand Dyrepark og landstedet Sjøstrand. En annen liten flokk brukte helga i telt i bymarka i Drammen med telt og utstyr utlånt fra oss. En tredje gjeng brukte helga på rideskole i Vestfold. Vi har hatt familier på guidet SUP-tur i skjærgården utenfor Karmøy og andre familier oppe i trærne i klatreparken i Skien.

I morges tikket denne hyggelige meldingen inn i vår postkasse etter helgas tur til Dyreparken i Kristiansand:
«Det å være på miniferie med andre er kjempehyggelig. Treffe gamle og nye familier er herlig. Bare det å spise sammen er veldig bra. Det sosiale. Tusen hjertelig takk for at jeg og mitt barn får mulighet til å være en del av Enestående familier.»

 

Gutt som sitter på brett med padleåre i sjøen.

Interessen for arrangementene våre er utrolig stor i år. De familiene vi ikke klarer å få plass til på overnattingstur vil vi prøve å få med oss på strandturer, dresinsykling, selvplukk av jordbær, kanotur eller havpadling.

Ikke plass til alle på overnattingsturer

Gjennom hele sommeren kommer våre frivillige ledere til å stå på for å gi barn og voksne flaskefrie ferieopplevelser. Med det enorme trykket vi opplever nå er det dessverre mange vi må si nei til i første omgang. De familiene vi ikke klarer å få plass til på overnattingsturer skal vi prøve å få med oss på strandturer og dresinsykling, selvplukk av jordbær, kanotur eller havpadling. Sammen skal vi klare å sørge for at mange familier får en virkelig enestående sommer.

Hjelp oss å gi tilbud til flere.

Mer informasjon om våre kommende aktiviteter finner du på enestaaendefamilier.no og på Facebooksiden.

Vil du være med å gi en sommergave til dette viktige arbeidet er du selvsagt velkommen til det. Vi vet at i år får hver krone bein å gå på.

Støtt IOGT økonomisk

Opprett en innsamling på Facebook

17.00-23.00 22. juni 2024

Nesodden, Kirkevik

Nyheter

IOGTs bistandsorganisasjon FORUT har signert en ny rammeavtale med Norad på over 200 millioner kroner. Pengene skal FORUT bruke på å gjøre verden tryggere for barn.

- Snart vert det stabilt varmare i vêret får vi tru. Då er det å håpe at born og vaksne kan vere i sommarfint samvær både ute og inne. Dette skriv Per-Arne Lillebø, Hjørdis Almelid Vikenes i avisa Vestlandsnytt. Dei er engasjerte i kampanjen "Fyll ferien".

Landsmøtet bestemte i fjor at IOGT skulle gjennomføre en grundig gjennomgang av seg selv for å kunne stå frem som en sterkere organisasjon i 2027. Da er det 150 år siden IOGT ble stiftet i Norge.

Fremtidskonferansen 2024