Trygg 17. mai for alle barn!

I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai. 

Blant kvinner er bekymringen størst med hele 62 prosent enighet.

I Norge er vi stolte av tradisjonen etter Henrik Wergeland med barnetog som vår måte å markere nasjonaldagen på. 17. mai er en stor gatefest som er åpen for alle som vil delta og de aller fleste av oss er enige om at barna skal stå i sentrum for feiringen. Derfor er det dystert når gatebildet blir preget av berusede mennesker.

IOGT jobber både politisk og med holdningskampanjer for å gjøre dagen tryggere for barn og unge. I mange kommuner revideres nå skjenkereglementet for kommunen, og IOGT mener kommuner ikke bør tillate skjenking på utesteder før kl. 1300 på 17. mai. Vi mener det vil dempe og utsette mye av alkoholkonsumet denne dagen. Dessuten gir det et viktig signal om at dette er en annerledes dag med et tydelig barnefokus.

IOGT er nå ute med kampanjen «Edru på 17.mai – barnas dag». Vi oppfordrer nå alle om å holde seg edru på 17. mai og at vi alle gjør det vi kan for at 17. mai skal være en trygg, morsom og viktig dag for alle barn!

17.00-23.00 22. juni 2024

Nesodden, Kirkevik

Nyheter

IOGTs bistandsorganisasjon FORUT har signert en ny rammeavtale med Norad på over 200 millioner kroner. Pengene skal FORUT bruke på å gjøre verden tryggere for barn.

- Snart vert det stabilt varmare i vêret får vi tru. Då er det å håpe at born og vaksne kan vere i sommarfint samvær både ute og inne. Dette skriv Per-Arne Lillebø, Hjørdis Almelid Vikenes i avisa Vestlandsnytt. Dei er engasjerte i kampanjen "Fyll ferien".

Landsmøtet bestemte i fjor at IOGT skulle gjennomføre en grundig gjennomgang av seg selv for å kunne stå frem som en sterkere organisasjon i 2027. Da er det 150 år siden IOGT ble stiftet i Norge.

Fremtidskonferansen 2024