01. april 2025
Pils i park er en tematikk som ofte blir debattert, og det har også vært ulike politiske forslag om en liberalisering av lovverket.
Ett eksempel på dette er Arbeiderpartiet sitt utkast til arbeidsprogram våren 2025, der de foreslår å endre alkohollovgivningen slik at kommuner kan definere avgrensede friarealer og parker hvor det er tillatt å drikke alkohol. Et annet eksempel er Fremskrittspartiet da de i 2017 fremmet et forslag på Stortinget for å åpne for pils i park. Som vi har vist fra andre land er det problematisk om man i lokal sammenheng skal definere områder der det ikke skal være tillatt å bruke alkohol. I forslaget fra Arbeiderpartiet ønsker man at forbudet skal bestå, men at det skal kunne åpnes for områder der man kan tillate bruk av alkohol på offentlig plass. Dette er også svært problematisk.
For det første vil man også i en slik modell ha en usikkerhet på hvor og eventuelt når det er lov – et negativt lappeteppe som beskrevet over.
En annen utfordring er at det kan være store variasjoner fra et politisk flertall til det neste, og IOGT frykter at om man starter med en park i en by, vil det lett komme krav om nye parker og områder i neste runde, og forbudet vil bli vannet ut og dermed uten effekt.
I undersøkelsen spurte vi om folk faktisk ønsker alkoholbruk i sin nærmeste park eller strand, og til og med i aldersgruppen 18-29 år er det langt fra et folkekrav om å få innført dette.
64 % mener alkoholforbudet langs skisporene i Holmenkollen Skifestival må håndheves bedre. IOGTs undersøkelse viser at 51% opplever alkoholbruken så problematisk at de ikke ville tatt med barn inn i området.
IOGT spurte våren 2025 seks politidistrikt om hvordan de håndhever dagens regulering. Den generelle tilbakemeldingen fra er at politiet reagerer og håndhever forbudet, og at det kommer an på situasjonen for hvilken reaksjonsform som blir gjennomført.
Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils. Heldigvis er det slik de fleste oppfører seg når de drikker ulovlig på offentlig sted.
Et nasjonalt forbud gjør det enkelt å forstå reglene, forebygger utrygghet og bidrar til at parker og fellesområder er trygge og tilgjengelige for alle. Når reglene er like overalt, blir det lettere å håndheve dem – og tryggere for alle.
§ 8-9. Serverings- og drikkeforbud
Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag.
Et viktig funn fra i IOGTs undersøkelse er at folk begrenser alkoholbruken i parken på grunn av forbudet. Loven er slik et godt forebyggende tiltak – særlig i aldergruppen 18-29 år.