31. mars 2025
Nesten 1 av 3 under 29 år rapporterer at de har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass i løpet av de to siste årene. Åtte av ti voldstilfeller er knyttet til alkoholbruk.
I undersøkelsen spørres det også om man hadde opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass i løpet av de to siste årene. 2 av 10 svarer ja på dette spørsmålet, og i aldersgruppen 18-29 år svarer hele 31 prosent ja. Med andre ord, nesten 1 av 3 under 29 år rapporterer at de har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass i løpet av de to siste årene.
Dette er høye tall, men dessverre ikke overraskende funn. I Norge har vi en drikkekultur som er preget av helgefyll, og vi har mye kunnskap om hvordan dette drikkemønsteret går utover andres trygghet og trivsel. Åtte av ti voldstilfeller er knyttet til alkoholbruk. En undersøkelse gjennomført av Helsedirektoratet (2014) viser at 36 prosent av befolkningen føler at det er utrygt å oppholde seg i sentrum på kveldstid i helgene i sin hjemkommune. Hvert år plages halvannen million nordmenn av andres drikking – fra støy og hærverk til trusler og vold.
En undersøkelse utført av Kantar TNS for IOGT i Norge høsten 2018 viste at over 1 av 4 unge voksne i de norske storbyene (18-44 år) var helt eller delvis enig i at høyt beruselsesnivå er et så stort problem at byen blir mindre trygg (45 %) og trivelig (46 %) i helgene.
64 % mener alkoholforbudet langs skisporene i Holmenkollen Skifestival må håndheves bedre. IOGTs undersøkelse viser at 51% opplever alkoholbruken så problematisk at de ikke ville tatt med barn inn i området.
IOGT spurte våren 2025 seks politidistrikt om hvordan de håndhever dagens regulering. Den generelle tilbakemeldingen fra er at politiet reagerer og håndhever forbudet, og at det kommer an på situasjonen for hvilken reaksjonsform som blir gjennomført.
Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils. Heldigvis er det slik de fleste oppfører seg når de drikker ulovlig på offentlig sted.
Et nasjonalt forbud gjør det enkelt å forstå reglene, forebygger utrygghet og bidrar til at parker og fellesområder er trygge og tilgjengelige for alle. Når reglene er like overalt, blir det lettere å håndheve dem – og tryggere for alle.
§ 8-9. Serverings- og drikkeforbud
Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag.
Et viktig funn fra i IOGTs undersøkelse er at folk begrenser alkoholbruken i parken på grunn av forbudet. Loven er slik et godt forebyggende tiltak – særlig i aldergruppen 18-29 år.