Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Verdens helseorganisasjon har oppfordret alle medlemsland til å redusere omfanget av skadelig alkoholbruk. Norge har sluttet seg til dette. Da må kommunene ta sin del av ansvaret.
I disse dager meisler kommunepartiene ut programmer for de neste fire årene. IOGT har henvendt seg til partiene med oppfordring om å prioritere barn og unge og satse mer på forebyggende tiltak. Det er nødvendig for å bedre folkehelsa og for at barn og unge skal få en best mulig start på livet.
Kommunene er sentrale aktører i alkoholpolitikken. Her fastsettes salgs- og skjenkepolitikken, kontroll og stengetider. De folkevalgte bestemmer om det skal selges alkohol på kultur- og idrettsarrangementer. Skjenking og salg kan gi inntekter og arbeid, men høyt alkoholkonsum medfører også store sosiale og økonomiske kostnader.
Gi rusfrie fritidstilbud
Uavhengig av familieøkonomi burde barn og unge kunne velge mellom meningsfulle fritidsaktiviteter der det er nulltoleranse for rusmidler. Det vil gi økt inkludering og utjevning, og hindre rekruttering til rusmiljøer. Lokalpolitikerne kan legge til rette for dette ved å satse på attraktive rusfrie fritidstilbud for dem under 20 år.
Blant andre tiltak anbefaler vi å prioritere ressurser til helsestasjoner og skolehelsetjenesten, slik at disse tilbudene er tilgjengelige for de unge. Slike helsetjenester er avgjørende for tidlig intervensjon når unge har et begynnende rusproblem eller psykiske lidelser. God rusforebygging forutsetter derfor at det settes av midler til dette.
Trygge relasjoner mellom foreldre og barn og samarbeid mellom foreldre om grensesetting, gir god beskyttelse for barna. Vi anbefaler at kommunen sikrer at alle foreldre kan delta i forebyggingsprogrammer som handler spesifikt om rus og foreldrerollen.
I yngre deler av befolkningen er det tegn til mindre bruk av rusmidler. Hver femte innbygger mellom 18 og 35 år har ikke brukt rusmidler det siste året. Likevel opplever mange drikkepress og at det er få arenaer uten alkohol. Dette kan kommunene gjøre noe med. Ved å gi flere tilskudd til rusfrie arrangementer blir det lettere og mer sosialt akseptert å ta rusfrie valg.
Med god forebygging kan kommunene bidra til å forsterke positive utviklingstrekk (som at unge drikker mindre) og redusere skadelig bruk av alkohol. Det vil gi mange gevinster. Vi får tryggere lokalsamfunn, bedre folkehelse, reduserte helseutgifter og bedre oppvekstsvilkår for våre barn.
Dette leserinnlegget har vært publisert i en rekke lokal- og regionale aviser, som Avisa Nordland.
Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk.
Julebordsesongen står for døren. #Metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering er utbredt, og at det ofte skjer i arbeidsrelaterte sammenkomster der det også drikkes alkohol.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
Tradisjonelt er norsk ruspolitikk bredt sammensatt. Nå advarer forfatter Filip Rygg, mot det han mener er en global megatrend med individualistisk liberalisme.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Oslo. Torggata 1, 4.etg. IOGT-huset.
Oslo, Nordre Skøyen hovedgård.
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.
Vil du bidra til en tryggere og mer alkoholfri jul for barn? Hvit jul-kampanjen søker nå frivillige til våre lokale arrangørgrupper!