Er du bekymret for rusbruken blant barn og unge der du bor? Er du opptatt av barn og unges oppvekstvilkår? Har du lyst til å gjøre noe med det? Da er denne webinarrekken noe for deg!
Kurset gir deg inspirasjon og kunnskap til hvordan DU kan påvirke politikken i din kommune.
Målgruppe: Alle som vil påvirke rus- og oppvekstpolitikken i kommunen der de bor. Du trenger ingen forkunnskaper! Bli med på å gjøre din kommune til et tryggere sted å vokse opp.
Kursform: Du får tilsendt lenke til foredrag som du kan se når det passer for deg. I tillegg kan du delta på nettmøter med andre frivillige og ansatte i IOGT der du kan stille spørsmål og diskutere temaene.
IOGTs lokalpolitiske gruppe er til nettbaserte treff der du kan delta i samtaler og diskusjoner med andre frivillige om disse temaene.
Kursets 4 hoveddeler:
Du kan få tilsendt kursmateriell på papir om du ønsker det, men det er også tilgjengelig her:
Hefte: Lokal ruspolitikk - Last ned pdf: Lokal ruspolitikk
Rapport: Parken for alle - om alkoholbruk på offentlig plass - Last ned pdf: Fyll parken Rapport
Du finner også annet interessant lesestoff under rusforskning under fanen rusforebygging.
Vår lokalpolitiske gruppe skal gi påfyll og nettverk til de som ønsker å sette fokus på en trygg ungdomstid. Gruppa har nettmøter på zoom annenhver onsdag. Der vil det bli tatt opp aktuelle temaer, og dere som medlemmer kan lufte tanker og ideer med hverandre og staben. Dere kommer med de gode lokale innspillene og vi i staben hjelper til med det dere trenger.
En undersøkelse fra 2016 viste at rundt 20 % av drikkeepisodene forekom i jobbrelaterte sammenhenger, primært i forbindelse med fester, mens drikking i selve arbeidstiden var uvanlig
En økning i alkoholprisene er forbundet med en nedgang i bl.a. promillekjøring og trafikkulykker, skrumpleverdødelighet, selvmord og volds- og vinningskriminalitet.
96,8 prosent av tiltak alkoholindustrien hevder vil redusere skadelig drikking har ingen vitenskapelig støtte.
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
Flere studier tyder på en sammenheng mellom salgstider salgsdager og alkoholforbruk og problemer, men det er begrenset forskning på dette området.
I mars lanserte organisasjonane Av-og-til, Blå Kors og Actis rapporten «Samfunnskostnader ved alkoholbruk». Rapporten er laga av Oslo Economics. Han viser at den samla samfunnskostnaden frå alkoholkonsumet er mellom 80 og 100 milliardar kroner.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.