26. november 2019
Som del av kampanjen Oljefondets alkoholproblem ble en ny rapport om hvordan alkohol påvirker kvinner og barns rettigheter lansert mandag 25. november. Rapporten viser at kvinner og barn opplever negative konsekvenser av egen og andres alkoholbruk, oftere enn menn.
Rapporten er skrevet av Dr Anne-Marie Laslett og Megan Cook ved Centre for Alcohol Policy Research ved La Trobe University i Melbourne på vegne av FORUT.
Last ned rapporten som pdf:
Rapporten dokumenterer flere ulike negative konsekvenser av alkoholbruk. Alkohol påvirker den økonomiske situasjonen og kan etterlate kvinner og barn med udekde behov. Alkohol er også knyttet til frykt, der vold i nære relasjoner ofte henger sammen med alkoholbruk. Rapporten peker videre på hvordan egen og ikke minst andre omsorgspersoners drikking påvirker rett til helse og utdanning.
Les også: Rus som utviklingshinder
Rapporten er en kunnskapsoppsummering, og oppsummerer forskning som viser at alkohol er en viktig faktor for flere av FNs bærekraftsmål, blant annet mål 3 God helse, mål 5 Likestilling mellom kjønnene og mål 10 Mindre ulikhet.
Les også: Oljefondet har et alkoholproblem
Norge spenner ben på fattige lands mulighet til å nå bærekraftsmålene. FN og WHO er krystallklare: For å få bærekraftig utvikling må alkoholindustrien tøyles, slik som tobakksindustrien er blitt håndtert.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
Diktatorer, milliarder og «beer girls» er stikkord i vår nye quiz. Vet du hvordan Oljefondets investeringer i alkohol står i veien for FNs bærekraftsmål?
En ny forskningsrapport avslører at økningen i dødsfall og skader i Latin-Amerika og Karivia-regionen er et direkte resultat av målrettet markedsføring og en rekke bevisste taktikker fra den globale alkoholindustriens side.
Å investere nær 90 milliarder kroner fra Oljefondet i alkoholindustrien er ikke god politikk. Denne kronikken stod på trykk i Dagbladet 25. juli 2019.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.