Alkohol og eldre

AV-OG-TIL lanserer nå en kampanje med spesielt fokus på psykisk helse og alkoholbruk hos de eldre

Vi møter alle før eller siden tøffe livssituasjoner. IOGTs kampanjeorganisasjon AV-OG-TIL lanserer nå en kampanje med spesielt fokus på psykisk helse og alkoholbruk hos de eldre blant oss.

- Det er menneskelig å ha det vanskelig. Alkovett er å ikke fylle på med mer når det allerede er litt for mye, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL, som inviterer til å bli med på laget for å spre kunnskap om alkovett.

Alkohol og psykisk helse

En landsdekkende undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for AV-OG-TIL viser at 7,7 prosent av alle nordmenn har drukket for å døyve vanskelige følelser.

En livskrise henger gjerne sammen med en tapsfølelse og sorg. Dette er knyttet til vanlige hendelser man opplever i et livsløp, men som kan bli til en for stor påkjenning for den som er i situasjonen. Dessverre kan alkoholbruk i møte med en tøff livssituasjon ofte gjøre vondt verre.

Les mer om kampanjen på AV-OG-TIL sin hjemmeside.

Eldre spesielt utsatt

– Mange eldre er i en livsfase der sorgen kan komme ekstra nært. De opplever oftere at nære venner eller ektefeller går bort, og dagene kan bli tunge, sier Randen og mener eldre er en spesielt utsatt gruppe.

Dagens eldre er de første som har drukket alkohol «hele livet». Mange drikker alkohol hver dag, selv om de ikke nødvendigvis drikker så veldig mange glass.

Randen sier at hun opplever at eldre i stor grad viser godt alkovett. Men mange er kanskje ikke klar over at det er flere grunner til å være forsiktig med alkohol når man blir eldre.

Kroppen forandrer seg gjennom livet, og en eldre kropp håndterer dessverre ofte alkoholen dårligere enn en yngre. Man får blant annet gradvis mindre muskelmasse å fordele alkoholen på, og leveren bruker også lengre tid å bryte ned alkoholen. Man blir raskere beruset enn man ville blitt av samme mengde alkohol da man var yngre, og promillen sitter i lenger, forklarer Randen.

Eldre drikker gjerne ikke så veldig mye ved hver anledning. Samtidig er hverdagsdrikkingen mest utbredt blant de godt voksne, og flere kan nok bli overrasket over hvor lite som faktisk skal til før summen av de daglige glassene medfører helserisiko. Hvor stor innvirkning alkohol har på helsen, henger sammen med hvor mye som drikkes, sier hun.

Les mer om alkohol og eldre på AV-OG-TIL sin nettside.

Faktabokseksempel:

En undersøkelse AV-OG-TIL gjennomførte i 2014 viste at en av ti foreldre hadde opplevd at besteforeldre hadde drukket seg beruset med barn tilstede.

IOGT med besteforeldreprosjekt

Vi i IOGT er også opptatt av besteforeldregruppen for tiden. Organisasjonen er igang med å utvikle et eget besteforeldreprosjekt. Vi har mange års erfaring med å arbeide med foreldrerollen og hjelpe foreldre til å skape gode relasjoner til sine tenåringer gjennom Sterk&Klar-prosjektet. Flere av de som var med å forme dette prosjektet for mange år siden er nå blitt besteforeldre. Og IOGT tror et prosjekt med fokus på besteforeldrerollen vil bli gi en viktig støtte både for besteforeldre, foreldre og barn.

"

- et prosjekt med fokus på besteforeldrerollen vil bli gi en viktig støtte både for besteforeldre, foreldre og barn, sier Cecilie Widnes

"

Seminar om eldre, alkoholbruk og medikamenter

15 november inviterer IOGTs paraplyorganisasjon Actis  til seminar om eldre, alkoholbruk og medikamenter i Oslo:  God gammel årgang og den nye vinen. Du finner program og påmelding på Actis sin hjemmeside.

 

11.00-16.00 22. november 2019

Herkules kjøpesenter i Skien

12.00-18.00 22. november 2019

Lillestrøm

11.00-16.00 23. november 2019

Kulturhuset Sundvang i Kviteseid

11.00-16.00 23. november 2019

Julemarked på Sellebakk i Fredrikstad

10.00 25. november - 15.00 26. november 2019

IOGT-huset i Sandnes i Storgata 64

Nyheter

“I’m dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know. May your days be merry and bright and may all your Christmases be white”, song Bing Crosby i 1942 og sidan den gongen er det mange som har sunge Irving Berlins klassikar når det nærmar seg jul.

For mange born er det største juleønsket kvit jul. Det er ikkje for å kunne bruke ski og kjelke, men å vere saman med edruelege foreldre. Kvite dagar er eit omgrep som er mykje brukt om alkoholfrie dagar.

Nå er det snart jul igjen, i julen blir alkoholforbruket doblet, og kanskje triplet også. Og veldig ofte er det barn der. Utrygge barn, redde barn.