Det viser den ferske rapporten «Alkohol og koronapandemi». IOGT ber om at hensynet til barn og unge må prioriteres foran andre hensyn i alkoholpolitikken også under Korona pandemien.
Rapporten er skrevet av en gruppe internasjonalt ledende alkoholforskere på bestilling fra en rekke uavhengige organisasjoner, bl.a. Movendi International
Les rapporten
"- Dette er en tid for å stramme inn, ikke å slippe opp, sier Cecilie Widnes.
"
- Dette er en tid for å stramme inn, ikke å slippe opp, sier Cecilie Widnes, Generalsekretær i IOGT Norge. Vi vil også advare mot at argumenter som brukes til fordel for endringer i alkoholpolitikken i forbindelse med denne unntakstilstanden nå vil føre til permanente endringer i ettertid, sier hun.
Her i Norge har for eksempel FrP kjempet frem lavere avgifter på øl og jobber for å senke avgiftene på vin og sprit. For kort tid siden lanserte partiet et forslag om å utvide vinmonopolets åpningstider og utlevering fra nettbutikk som et ledd i å hindre smittespredning.
I rapporten påpekes det at alkohol bidrar til økt smittespredning fordi vurderingsevnen til den som drikker alkohol svekkes allerede ved et lavt inntak. Alkohol gir i tillegg større sjanse for å bli syk og forverret sykdomsforløp både for Korona og andre sykdommer. En utvidet åpningstid for Vinmonopolet vil dermed virke mot sin hensikt.
De siste ukene har vi sett en sterk motstand mot skjenkestopp hos opposisjonen, inkludert KrF, og at å holde Vinmonopolet åpent på linj
e med samfunnskritisk virksomhet ble prioritert foran barn og unges interesser. Dette har skapt sterke reaksjoner sosiale medier.
- Vi i IOGT er spesielt bekymret for hvordan dette kan påvirke hjemmesituasjonen for barn. Det er allerede 90 000 barn i Norge som har en eller flere foresatte som har et problematisk forhold til alkohol. De allerede utsatte barna får det verre ved en liberalisering av alkoholpolitikken, samtidig som enda flere barn nå vil kunne oppleve utrygghet som følge av foresatte som drikker alkohol hjemme, sier Cecilie Widnes, Generalsekretær i IOGT Norge.
Forskerne skriver at i stedet for å slippe opp på alkoholpolitikken bør politikerne sørge for at personer med alle typer alkoholrelaterte problemer, inkludert pårørende, har tilgang til helsetilbud og behandling. Tilgangen til psykiatriske helsetilbud, inklusiv online-tjenester, bør også økes og bygges ut, så flere kan benytte seg av dette.
- Det mener vi i IOGT er en helt riktig prioritering. Vi mener også at barn og unges muligheter til fritidsaktiviteter, sosialt samvær og andre helsefremmende tiltak alltid bør prioriteres foran voksnes behov for bruk av rusmidler, sier widnes
I rapporten skriver forskerne at isolasjon, stress, tristhet og depresjon under pandemien kan forverres av alkoholkonsum. De samme faktorer kan også lett føre til økt alkoholkonsum.
- Også de voksnes mulighet til å trene, ha sosialt samvær og utføre andre aktiviteter som motvirker isolering, stress, tristhet og depresjon bør prioriteres foran alkohol både under pandemien og i mer normale tider. Det er for eksempel underlig at opposisjonen prioriterer å få åpnet skjenkestedene før treningssentrene som faktisk har vært veldig flinke med å følge regler og tilrettelegge for smittevern. Vi mener det burde legges mer til rette for å ta rusfrie og andre helsefremmende valg, sier Cecilie Widnes, Generalsekretær i IOGT.
Les hele den ferske rapporten "Alkohol og koronapandemi" her
Denne artikkelen ble sendt ut som pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med lanseringen av rapporten "Alkohol og koronapandemien".
Flere studier viser en klar sammenheng mellom endringer i aldersgrenser og endring i ungdoms alkoholforbruk.
En undersøkelse fra 2016 viste at rundt 20 % av drikkeepisodene forekom i jobbrelaterte sammenhenger, primært i forbindelse med fester, mens drikking i selve arbeidstiden var uvanlig
En økning i alkoholprisene er forbundet med en nedgang i bl.a. promillekjøring og trafikkulykker, skrumpleverdødelighet, selvmord og volds- og vinningskriminalitet.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
96,8 prosent av tiltak alkoholindustrien hevder vil redusere skadelig drikking har ingen vitenskapelig støtte.
Flere studier tyder på en sammenheng mellom salgstider salgsdager og alkoholforbruk og problemer, men det er begrenset forskning på dette området.
Oslo. Torggata 1, 4.etg. IOGT-huset.
Oslo, Nordre Skøyen hovedgård.
Håvardsrud seterliv
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Lederne i Enestående familier sørger for et stort utvalg av aktiviteter. Det var inspirasjon, læring, problemløsning, og masse godt humør når de i helgen møttes på sin nasjonale ledersamling.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.