Hvordan påvirker økende forskjeller og det flerkulturelle samfunnet ungdommens rusbruk? Forskere og fagpersoner kommer for å snakke om ungdommens livssituasjon og inkluderende rusforebygging.
Om seminaret
Norge beskrives som et land med små forskjeller og like muligheter til alle. Likevel vet vi at de økonomiske forskjellene øker og at vi blir et stadig mer flerkulturelt samfunn. Hvordan påvirker disse utviklingstrekkene unges holdninger til og bruk av rusmidler?
Over en periode snakket man om en «ungdomsgenerasjon-prestasjon» som ruser seg mindre og er mer opptatt av å prestere på ulike arenaer i livet. Forskerne spør nå på om denne epoken er over. Ungdata-undersøkelsen fra 2018 viser at det er en økning i antallet ungdommer som er involvert i kriminalitet. Flere unge rapporterer også om fysiske og psykiske plager.
Alkoholbruken blant ungdom gikk i en periode ned, men ser nå ut til å flate ut. Det er blitt mer status i noen ungdomsmiljøer å drikke seg full og bruken av cannabis går opp. Det er samtidig store variasjoner - ungdommens bruk av rusmidler avhenger blant annet av alder, kjønn, hvor i landet/byen de bor og familiens landbakgrunn og sosioøkonomiske tilhørighet.
I dette seminaret vil vi belyse ulike sammenhenger mellom unges livssituasjon og rusbruk. Fagpersoner og våre ansatte vil også presentere noen forebyggingsstrategier som kan bidra til å gi unge en bedre start på livet.
Seminaret er åpent for alle og gratis å delta på
Illustrasjonsbilde: Socialdemokraterna, Skola, Fotograf: Martin Hörner Kloo
Valget nærmer seg, og 31. august stiller partiene med noen av sine toppkandidater fra Oslo til debatt om ruspolitikk.
Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, rusfeltet sitt samarbeidsorgan, opna sitt innlegg under IOGT sitt inspirasjonsseminar i Ålesund med å peike på mengda av fake news i informasjonsflaumen kring rusbruk – og særleg i sosiale medier.
I følgje økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten er alkoholprisane her i landet halverte dei siste 20-25 åra, halde opp mot den generelle lønsutviklinga.
Etter at vi hadde sparket i gang landsmøtet med en ruspolitisk debatt var det særlig politikk og verving som stod i fokus på årets landsmøte.
30.mai-2.juni 2019 gjentar vi fjorårets suksess med et sosialt seminar for frivillige, medlemmer og ansatte der du får innblikk i ny fagkunnskap og lærer mer om IOGTs aktiviteter og hvordan vi kan videreutvikle arbeidet vårt.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.