Eivind Jahren, Regionleder i IOGT, Karmøy
Det er økende oppmerksomhet om kokain for tida. Mye tyder på at bruken har økt en del, særlig de siste par åra. Noen oppgir at det er kokain tilgjengelig til alle over alt, andre rapporterer om omfattende bruk i utelivet.
Dersom økningen har vært særlig stor de siste par åra, samsvarer det med perioden etter den såkalte rusreformen. I så fall samsvarer det også med et inntrykk mange har av at kokain- og annen narkotikabruk er blitt alminneliggjort og ufarliggjort gjennom en offentlig utredning og et omfattende liberaliseringsforslag fra presumptivt ansvarlige partier. Forslaget innebar at det ikke lenger skulle være straffbart å være i besittelse av relativt store kvatna narkotiske stoffer, av alle kategorier.
Det er alvorlig dersom våre politikere legger til rette for økt narkotikabruk, enten det er retorisk eller gjennom praktiske tiltak. I dette tilfellet ble forslaget nedstemt.
Rapporter fra ungdommer, foreldre, lærere og politi kan imidlertid tyde på at forslaget ble lagt bedre merke til enn resultatet. Det betyr at mange, selv godt opplyste mennesker, sier ting som at «jamen, det er vel ikke forbudt å ha stoff til eget bruk» «nå er det jo ingen som kan hindre ungdommene på skolen vår fra å bruke stoff» og «det er jo ikke lenger lov å kontrollere om ungdommer har stoff på seg».
Inntrykket forsterkes av både nye instrukser fra Riksadvokaten og dommer i Høyesterett. Det ser ikke ut til å være i forslagsstillernes interesse å gjøre oppmerksom på at loven ikke er endret, men at det har skjedd en justering av politiets håndtering. Resultatet synes å være at politiet har fått «berøringsangst» og at det er fritt fram for både åpenlys omsetning og bruk av stoff. Det kan ha gitt seg utslag i mer bruk av kokain.
"Fra å være et samfunnsproblem som vi brukte mye ressurser på å bekjempe, er narkotikabruk nå i ferd med å bli et individuelt helseproblem hvor det gjelder å gi brukerne råd om skadebegrensning ved bruk
"
En ting som dessverre er blitt et resultat av både den offentlige utredningen, «Fra straff til hjelp», er en privatisering av narkotikaproblemene. Fra å være et samfunnsproblem som vi brukte mye ressurser på å bekjempe, er narkotikabruk nå i ferd med å bli et individuelt helseproblem hvor det gjelder å gi brukerne råd om skadebegrensning ved bruk. Dette er blant erfaringene også fra land som har gått langt i å legalisere cannabisbruk (som eksempelvis Canada) - at fokus endres fra å redusere etterspørsel og bruk til å redusere skadene på den enkelte bruker.
Det fører til at fokus blir tilsvarende mindre på andre negative effekter av narkotikabruken:
Det er på tide å finne tilbake til en balansert håndtering av rusmiddelproblemene der vi hjelper de som trenger det og har reaksjoner for å gjøre det mindre attraktiv å eksperimentere med eller bruke ulovlige stoffer rekreasjonelt.
Innlegget stod på trykk i Haugesunds avis 25. september 2024
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
IOGT i Norge, sammen med flere organisasjoner på rusfeltet, sier nei til forslaget til rusreform. Vi er blant annet bekymret for at forslaget vil føre til at ungdom med rusproblematikk vil bli overlatt til seg selv og at bruken av narkotika vil øke blant unge.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.