Hvit jul er i gang

I fjor skrev over 17 000 personer under på Hvit jul-kampanjen. Nå kan du skrive under på at du vil velge alkoholfritt når du er sammen med barn i julehelgen 2019. Vi vet at alkoholvaner smitter, så husk å fortelle alle om valget ditt. Sammen forandrer vi alkoholkulturen. 

Skriv under 

- Vi ser at stadig flere engasjerer seg i Hvit jul. Det deles mer i sosiale medier og vi har utrolig mange flinke frivillige som står på stand rundt om i landet, forteller Kampanjeleder Mari-Marthe Katt-Ugle.

For ellevte år på rad arrangeres Hvit jul i Norge. Med økende entusiasme og gjennomslag har Hvit jul bare blitt bedre og større i løpet av årenes løp.

Vi er over alt

Hvit jul er en nasjonal kampanje. Det betyr at frivillige over hele Norge står på stand i sitt lokalsamfunn og samler inn underskrifter. I tillegg er det alltid mulig å skrive under på hvitjul.no.

- Nå har vi rett under to måneder på oss til å sikre flest mulig barn en Hvit jul. Det blir som alltid veldig gøy, og vi er så glade for alle som er med å sprer og signerer Hvit jul. Lykke til, alle sammen, sier kampanjelederen.

Hva er Hvit jul

Hvit jul er en kampanje som drives i samarbeid mellom JubaJuvente og IOGT i Norge.

Hvite dager er et mye brukt begrep for alkoholfrie dager. Det er derfor vi snakker om en Hvit jul. Kampanjens mål er å få flere til å drikke alkoholfritt i julen, slik at barn og unge får feire jul med trygge og nærværende voksne. 

Julen er en høytid for barn

Folkehelseinstituttet estimerer at 90.000 barn lever i et hjem der minst en voksen misbruker alkohol. De antar at det er dobbelt så mange barn som har foreldre med et risikabelt alkoholforbruk. 

I desember har Vinmonopolet dobbel så stor omsetning som resten av året, og mange barn som har det utrygt hjemme er ekstra utsatt i julen, når mye tid tilbringes innenfor husets fire vegger. Vi ønsker å tilbringe julen sammen med barn på barns premisser. 

Barn trives best med edru voksne

Vi vet at barn merker endringer i voksnes oppførsel lenge før de voksne selv oppfatter seg som fulle.  De merker det når mamma eller pappa blir overstadig glad, mer ironisk eller tuller mer. Dette er inkonsekvent atferd og kan være skummelt for barna. Barn ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare, også i jula.

Skriv under

I kampanjen oppfordrer vi voksne til å skrive under på at de ikke vil drikke alkohol når de er sammen med barn i julehelgen 24.-26. desember. 

Å måtte ta stilling er bevisstgjørende og kan gi utgangspunkt for gode samtaler i familien om barn som alkoholfri sone. I tillegg til å forplikte den enkelte, er det viktig for oss å synliggjøre at det er helt normalt å være edru når man feirer jul sammen med barn.

Gjennom aviser, tv, sosiale medier og våre mange stands på gater og torg over hele landet åpner vi for samtaler som er bevisstgjørende i forhold til alkoholbruk i samvær med barn, og synliggjør at det er ganske vanlig å sette barna først og droppe alkoholen i jula. 

Skriv under på at du ikke vil drikke alkohol når du er sammen med barn i julehelgen. 

Vil du gjøre mer?

Jo flere som engasjerer seg i kampanjen, dess flere kan når vi med budskapet vårt. Vi trenger alltid flere frivillige som vil engasjere seg i kampanjen gjennom feks å stå på stand, spre budskapet i sosiale medier eller arrangere kampanje på arbeidsplassen sin. Ved å registrere deg som Hvit jul-frivillig får du nyhetsbrev i kampanjeperioden med tips til hvordan du kan bidra. Bli med du også!

Bli Hvit jul-frivillig

Ja til alkoholfri sone rundt alle barn - også i julen. 

Du kan lese mer om kampanjen hvitjul.no

Nyheter

IOGTs bistandsorganisasjon FORUT har signert en ny rammeavtale med Norad på over 200 millioner kroner. Pengene skal FORUT bruke på å gjøre verden tryggere for barn.

- Snart vert det stabilt varmare i vêret får vi tru. Då er det å håpe at born og vaksne kan vere i sommarfint samvær både ute og inne. Dette skriv Per-Arne Lillebø, Hjørdis Almelid Vikenes i avisa Vestlandsnytt. Dei er engasjerte i kampanjen "Fyll ferien".

Landsmøtet bestemte i fjor at IOGT skulle gjennomføre en grundig gjennomgang av seg selv for å kunne stå frem som en sterkere organisasjon i 2027. Da er det 150 år siden IOGT ble stiftet i Norge.

Fremtidskonferansen 2024