14. mars 2025
64 % mener alkoholforbudet langs skisporene i Holmenkollen Skifestival må håndheves bedre. IOGTs undersøkelse viser at 51% opplever alkoholbruken så problematisk at de ikke ville tatt med barn inn i området.
Holmenkollen Skifestival er et av vårens vakreste eventyr, men de siste årene har rusbruk langs løypene skapt utfordringer. Fyll, slagsmål og amper stemning har gått utover både tryggheten og trivselen.
-Det er trist at denne folkefesten i flere år har endt opp med mye fyll, slagsmål og amper stemning, sier generalsekretær Cecilie Widnes i IOGT, og viser blant annet til oppslag i NTB 9.mars 2024.
Det er ikke tillatt å drikke alkohol langs skisporene i Holmenkollen, da dette er å anse som offentlig sted. Likevel har dette vært en utfordring. IOGT mener arrangørene og politiet må kommunisere tydeligere at alkohol er forbudt, og sette inn mer ressurser for å håndheve alkoholforbudet. Og vi er ikke alene om det.
IOGTs undersøkelse er utført av Verian og viser at
64 % mener håndhevingen av alkoholforbudet må bli bedre.
51 % opplever alkoholbruken som så problematisk at de ikke ville tatt med barn inn i området.
(1050 respondenter)
-Undersøkelsen viser at svært mange reagerer negativt på den fyllekulturen som har vokst fram under arrangementet. Denne utviklingen må både arrangører og politiet ta ansvar for å endre, påpeker Widnes.
Utfordringene med alkohol- og rusbruk bør ikke være veldig vanskelig å følge opp på en bedre måte enn tilfellet har vært til nå.
-Vi vet at flertallet langs løypene oppfører seg bra, men mange publikummere blir også preget av at ulovlig drikking og rusbruk skaper mye fyll og bråk, sier Widnes.
I 2025 er femmila fjernet fra programmet, og snømangel gjør at årets konkurranser i større grad går inne ved stadionområdet. Holmenkollen Skifestival oppfordrer folk til å delta i det store rusfrie arrangementet ved stadion. Det kan bidra til at arrangementet blir mer oversiktlig og enklere å kontrollere. La oss håpe at årets skifestival i Holmenkollen er starten på en utvikling og et forbedret omdømme der fylla forsvinner, og skifesten blir enda bedre for både voksne, barn og ungdom som vil være med på moroa langs skisporene!
-Vi ønsker arrangørene lykke til, og håper årets skifestival vil markere starten på en positiv utvikling der idretten og fellesskapet står i sentrum – ikke fylla., sier Widnes.
Pils i park er en tematikk som ofte blir debattert, og det har også vært ulike politiske forslag om en liberalisering av lovverket.
Forbudet mot drikking på offentlig sted skal sikre at barn og ungdom føler seg trygge når de går på gata, er i parken eller på stranda. 1 av 4 ungdom under 30 år har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.
Politiet er nå aktivt ute i gatebildet og passer på at folk overholder smittevernreglene. Det er også en god anledning til å øke bevisstheten rundt viktigheten av et alkoholfritt offentlig rom.
I samband med årets Norway Cup har arrangøren Bækkelagets Sportsklub og Norges Fotballforbund hatt fokus på at barneidretten skal vere utan alkohol. Det fokuset er viktig. Vi må hugse på at cupen skaper minne som varer livet ut.
I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai.