10. juli 2018
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
I rapporten "Parken for alle" legger IOGT frem en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra IOGT om alkoholbruk på offentlig plass.
- Undersøkelsen viser at dagens alkoholpolitikk er god forebygging. Det er solid oppslutning om drikkeforbudet på offentlig sted, og loven bidrar til at mange lar være å drikke eller begrenser egen alkoholbruk, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes. 57 prosent har begrenset sin egen alkoholbruk og 44 prosent oppgir at de har latt være å drikke på grunn av forbudet. Widnes understreker at det likevel er behov for at politiet gjør mer for å redusere alkoholbruken, noe også undersøkelsen viser at det er bred støtte for.
NRK: IOGT ber politiet om å håndheve drikkeforbudet bedre
- Så mange som 1 av 4 unge har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til alkoholbruk på offentlig plass, enten det er parken eller skiløypa. Parken skal være et trygt og hyggelig sted der man kan slappe av sammen med venner og familie uten å måtte bekymre seg for fulle folk, understreker Widnes.
- Folk vil ikke ha pils i parken, slik flere partier tidligere har tatt til orde for. Her er både Høyre og Frp i utakt med befolkningen, sier Widnes. I undersøkelsen oppgir 60 prosent av de spurte at de er bekymret for at det vil bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet oppheves.
Skal være trygg for barn og unge
- 90 000 barn unde 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra alkoholbruk i det offentlige rom. Alle parker, strender og offentlige områder skal være trygge for barn og unge.
Undersøkelsen viser blant annet at:
Rapporten kan du i sin helhet lese her:
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
IOGT skal delta på Arendalsuka. Kom gjerne innom oss på stand! Vi har også planer om å få med oss flere seminarer. Noen av dem kan du følge hjemmefra også.
Lamin Frank Coker (35) var lei av at de alkoholfrie alternativene alltid var litt dårligere. Nå har han skapt det som kanskje er festivalens mest eksklusive område – helt uten alkohol.
Den ruspolitiske organisasjonen IOGT gjenvalgte sist søndag Ørnulf Thorbjørsen fra Trondheim som leder for to år, mens Elisabeth Hagen fra Elverum ble valgt til ny nestleder.
-Vi er en tradisjonsrik organisasjon som feirer 150-årsjubileum i 2027, samtidig som vi er en samfunnsaktuell ruspolitisk organisasjon i Norge i dag, sa Thorbjørnsen til landsmøtet.
FORUT er en del av IOGTs organisasjonsfamilie, og denne våren har FORUT lagt bak seg enda et hektisk og innholdsrikt halvår med kampanjer i norske barnehager og skoler.