15. november 2020
16.-20. november 2020 var The 8th European Awareness Week on Alcohol-Related Harm. Målet med uken er å øke bevisstheten rundt alkoholrelaterte skader i Europa og viktigheten av en samordnet alkoholpolitikk.
I 2020 var fokuset på alkoholpolitikk relatert til Korona, bærekraftsmålene og kreft. Les mer om European Awareness Week on Alcohol-Related Harm (AWARH) på awarh.eu.
Det er European Alcohol Policy Alliance (Eurocare), European Association for the Study of the Liver (EASL), European Liver Patients' Association (ELPA), European Brain Council (EBC), European Federation of Addiction Societies (EUFAS) and United European Gastroenterology (UEG) som står bak denne fokusuken.
Årets kampanje var laget i nært samarbeid med WHO/Europe-Alcohol team.
EU har klassifisert alkohol som et kreftfremkallende stoff, på lik linje med asbest og tobakk. Selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko.
Legeforeningen kaller alkohol og helse «det bagatelliserte alvor», og slår fast at alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader.
Alkoholpolitiske virkemidler settes på dagsorden i Europe’s Beating Cancer Plan. Og vi kan forventer positive effekter også for Norge allerede i år.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Dei fleste har fått med seg at alkohol ikkje er eigna korkje medisinsk eller sosialt i kampen mot korona. Mykje har endra seg i synet på alkohol som medisin sidan spanskesjuka 1918-19.
Standsplass 5 i Nedre Tyholmsvei
IOGT Huset, Nygaten 3, 4838 Arendal
IOGT Huset, Nygaten 3, 4838 Arendal
Scandic parken i Ålesund
Med legalisering i flere amerikanske delstater, og en gryende debatt om legalisering av cannsbis i Europa har det vokst opp en industri med sterke økonomiske interesser i fortsatt liberalisering.
Regjeringen foreslår kutt i internasjonal innsats mot alkoholskader, psykisk uhelse og andre ikke-smittsomme sykdommer. IOGTs bistandsorganisasjon, Forut, reagerer kraftig.
Den 27. mai vedtok WHO en ny global handlingsplan for å redusere alkoholskader. Øystein Bakke, seniorrådgiver i Forut forteller hva den inneholder og hvordan den skal brukes.