16. januar 2023
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.
9. januar i år konkluderte Europakommisjonen at dei ikkje har grunn til å gå i mot Irland sitt initiativ, som betyr at Irland no kan iverksette lovgjevinga si. Irland var ein pioner når det gjaldt passiv røyking og forbud mot røyking innandørs, og dei har også no tatt leiarposisjon for helseadvarsler på alkohol.
Noreg har lenge diskutert å innføre helseinformasjon og advarslar på alkohol. Lenge har ein vore usikker på korleis dette vil bli møtt av EU grunna den indre marknaden.
– No er dette ikkje lenger usikkert, og IOGT meiner at no er det viktig at Noreg følger opp med våre eigne initiativ for å innføre helseinformasjon på alkohol – særskilt med informasjon om auka kreftrisiko, seier generalsekretær i IOGT, Cecilie Widnes.
Helsedirektoratet har fått i oppgåve av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) å vurdere korleis vi kan få ein slik merking av alkohol også i Noreg. Det kunne vi lese på Altinget i forrige veke.
– At Kjerkol no tek aksjon og ber Helsedirektoratet om et forslag til alkoholmerking er et skritt i riktig retning. Men vi fryktar at det er lenge igjen til den dagen norske forbrukarar i praksis kan sjå kva alkoholproduktet dei betalar for inneheld og hva det inneber av helserisiko, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis
Alkoholpolitiske virkemidler settes på dagsorden i Europe’s Beating Cancer Plan. Og vi kan forventer positive effekter også for Norge allerede i år.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
EU har klassifisert alkohol som et kreftfremkallende stoff, på lik linje med asbest og tobakk. Selv et lavt alkoholforbruk gir økt kreftrisiko.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
Legeforeningen kaller alkohol og helse «det bagatelliserte alvor», og slår fast at alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!