I år får Oljefondet et utradisjonelt julekort. Det er malt på en vegg i et afrikansk land. Organisasjonene FORUT, IOGT, Blå Kors og Juvente bruker anledningen til å komme med et juleønske.
Organisasjonene bak julekortet ønsker at kvinner og barns rettigheter og muligheter ikke blir begrenset av egen eller andres alkoholbruk. De negative konsekvensene fra produktet, sammen med de uetiske metodene fra flere av produsentene, er bakgrunnen for at organisasjonene nå sender et julekort til Oljefondet med en klar melding om at Norge må slutte å investere i den globale alkoholindustrien. Julekortet og en ny video er en del av kampanjen Oljefondets alkoholproblem som er finansiert av Norad.
– Alkoholbruk hos noen, og særlig menn, begrenser muligheter for andre, spesielt kvinner og barn. Dette gjelder særlig i samfunn der det sosiale sikkerhetsnettet i form av en velferdsstat er fraværende og der fattigdom preger hverdagen for mange, sier Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i bistandsorganisasjonen FORUT.
Nylig ble det sluppet en rapport som dokumenterer hvordan kvinner og barn i det globale sør rammes av egen og andres alkoholbruk. Rapporten, ‘Alcohols’s impact on the rights of women and children in the global south’, er skrevet av Dr Anne-Marie Laslett og Megan Cook ved Centre for Alcohol Policy Research ved La Trobe University i Melbourne.
Rapporten viser tydelig hvordan alkohol er en risikofaktor for å ikke nå en rekke av FNs bærekraftsmål. Det gjelder både mål 3 om god helse, mål 4 om god utdanning, mål 5 om likestilling mellom kjønnene og mål 10 om mindre ulikhet.
Kontrasten er derfor stor når vi ser at gjennom Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har Norge investert nesten 90 milliarder kroner i alkoholprodusenter globalt.
– Det er ikke mulig å nå FNs bærekraftsmål verken i Norge eller i verden ved å fortsette å la våre felles ressurser investere i alkoholindustrien. Disse investeringen utgjør en trussel mot folkehelsa og hindrer utvikling i fattige land i sør, sier Hagen.
Ikke bare bidrar produktet i seg selv til negative konsekvenser for kvinner og barns rettigheter og utgjør en risikofaktor for sykdom, men alkoholprodusentene jobber også aktivt med å påvirke politikken i nye markeder i fattige land. Dette ble avdekket i en artikkel i tidsskriftet Addiction allerede i 2010.
Et utvalg nedsatt av regjeringen og ledet av professor Ola Mestad skal nå vurdere de etiske retningslinjene for Oljefondet.
– Vi forventer at investeringene i de multinasjonale alkoholselskapene kommer under lupen. Det er på høy tid at Oljefondet trekker sine investeringer ut fra denne industrien på samme måte som det er gjort med blant annet tobakk, cannabis og visse typer våpen, sier Hagen.
Kampanjen, som er finansiert på informasjonsstøttemidler fra Norad, er utarbeidet i samarbeid med byrået Brunch. Kampanjen ble lansert våren 2019 og gjorde seg bemerket med veggmalerier av Siv Jensen og Erna Solberg i det som ble kalt en utstilling av norsk dobbeltmoral.
Under kan du se en video som både viser den nye veggen og forklarer hvorfor den ble laget. Et høyoppløst bilde av veggen kan du laste ned her.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Vi stiller Erna Solberg og Siv Jensen til veggs i Uganda i en ny kampanje. Vi når ikke FNs bærekraftsmål ved å fortsette å investere i alkoholindustrien som utgjør en direkte trussel mot folkehelsa og hindrer utvikling i fattige land i Sør.
Å investere nær 90 milliarder kroner fra Oljefondet i alkoholindustrien er ikke god politikk. Denne kronikken stod på trykk i Dagbladet 25. juli 2019.
Samtidig som Norge gir masse penger i bistand til fattige land, investerer staten 90 milliarder i en industri som ødelegger utviklingen i akkurat de samme landene. Er det greit, liksom?
Alkohol er den fjerde største risikofaktoren for sykdom og tidlig død i følge WHO. I utviklingsland med lav dødelighet er alkohol risikofaktor nummer en.
I 2021 var det 25 år siden Norge gjorde de første investeringene i Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet). Helt siden starten har norske sivilsamfunnsorganisasjoner jobbet for at fondet skal investere sparepengene våre på en ansvarlig måte.
Oslo. Torggata 1, 4.etg. IOGT-huset.
Oslo, Nordre Skøyen hovedgård.
Håvardsrud seterliv
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Lederne i Enestående familier sørger for et stort utvalg av aktiviteter. Det var inspirasjon, læring, problemløsning, og masse godt humør når de i helgen møttes på sin nasjonale ledersamling.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.