Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
-Dette er i hovedsak en viktig og god rusreform, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i den ruspolitiske organisasjonen IOGT.
Hun understreker at reformen legger opp til flere gode hjelpetiltak for den enkelte rusmiddelbruker, men også et lovverk som bidrar til forebyggende arbeid og skadereduksjon for samfunnet.
"-Det mest humane samfunnet kan gjøre i en tid hvor bruken av narkotika øker, er å holde fast i en politikk som ikke legaliserer og normaliserer, men som forebygger bruk og reduserer tilgangen på narkotika.
Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT
"
En human rusreform handler om at samfunnet skal beskytte mennesker mot skader og en tidlig rusbruk som ødelegger resten av livet for mange unge. IOGT støtter en forsterket innsats overfor rusbrukere gjennom mer helsehjelp, mer omsorg og mer rehabilitering, understreker Widnes.
Dette må kombineres med et lovverk og en håndhevelse av et lovverk som sender tydelige signaler om at salg og bruk av narkotika er forbudt.
-Det mest humane samfunnet kan gjøre i en tid hvor bruken av narkotika øker, er å holde fast i en politikk som ikke legaliserer og normaliserer, men som forebygger bruk og reduserer tilgangen på narkotika, sier Widnes.
-Vi i den ruspolitiske organisasjonen IOGT støtter regjeringens rusreform fordi den legger opp til løsninger som virker langs flere spor. Det handler om informasjonsarbeid, forebygging, helsehjelp og påtaleunnlatelse med henvisning til hjelp i kommunen. Det er viktig at Stortinget definerer en nasjonal minstestandard for innholdet i oppfølgingen, sier Hanne Cecilie Widnes.
For de som ikke ønsker hjelp eller ikke har noe helseproblem, bør reaksjonen fortsatt kunne være bøter for voksne.
Overfor ungdom bør reaksjonen normalt være betinget påtaleunnlatelse med vilkår om oppmøte hos kommunal rådgivende enhet for russaker.
Fremleggelsen av del to av forebyggings- og behandlingsreformen nå i april markerer det viktigste som har skjedd på rusfeltet på mange år.
-Nå ser vi frem til høringsrunden i mai, der IOGT vil komme tilbake med flere kommentarer og innspill, avslutter Hanne Cecilie Widnes.
Det neste vi trenger nå er en NOU som ser på helheten i tilbudet vi gir til folk med rusproblemer. Nå som vi uansett står overfor en stor rusreform har vi en gylden anledning! sier Sverre Nesvåg.
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
Samarbeidet mellom interesseorganisasjoner for legalisering av rusmidler og enkelte norske politikere har vært oppsiktsvekkende, skriver Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Vårt land 24.februar.
IOGT vil styrke det det som fungerer og øke ressursene til behandling og forebygging. Vi ønsker ikke en sanksjonsløs modell for avkriminalisering av bruk og besittelse av alle narkotiske stoffer for alle grupper, Les vårt høringssvar til den foreslåtte rusreformen.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
Nett
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.