- Dette forslaget til rusreform svikter de unge

IOGT støtter ikke regjeringens forslag til rusreform, uttaler IOGTs generalsekretær Hanne Cecilie Widnes.

- Det vi nå trenger en både en behandlingsreform og en forebyggingsreform. Regjeringens forslag inneholder ingen av delene, mener Widnes.

Fredag 19. februar la Solberg-regjeringen frem sitt forslag til en rusreform. Hovedelementet i reformen er at ansvaret for samfunnets reaksjoner ved bruk og besittelse flyttes fra justissektoren til helsetjenesten. Narkotika er fortsatt forbudt, og politiet beholder sitt ansvar for å avdekke bruk og besittelse, men den videre oppfølgingen skal skje ved en kommunal enhet. Et videre oppfølgingsløp etter det ene møtet med enheten skal være frivillig

Økt narkotikabruk

Flere høringsinstanser, som Folkehelseinstituttet (FHI) og Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), peker på faren for økt narkotikabruk blant unge, om man gjennomfører en sanksjonsfri modell. 

Tynt forskningsgrunnlag for reformen

-  Forskningsgrunnlaget er på ingen måter så klart som det regjeringen og rusreformutvalget hevder. Å sammenligne situasjonen i Norge med andre land hvor både holdningene til narkotika har vært mer liberale og bruken høyere er også vanskelig, sier Widnes.

Rusavhengige må få hjelp

- Vi er enige i at rusavhengige og mennesker som sliter med rusproblemer ikke skal straffes, men få hjelp. Det er det bred enighet om blant alle parter på rusfeltet. Men Helseministeren burde samtidig bidratt til å slå hull på myten som er skapt om at misbrukere i dag straffes fremfor å hjelpes. Dagens narkotikalovgivning står ikke i veien for at rusavhengige får tilbud om behandling, men derimot er det er store mangler i behandlingstilbudet. Det ligger ingen penger i reformforslaget til å øke kapasiteten i behandlingsapparatet. Tilbudet rustes dermed ikke til å ta imot de som eventuelt skulle bli motivert til behandling etter møte med nemnda.

Sterk bekymring for konsekvensene

Widnes understreker at IOGT hovedbekymringer fortsatt er de samme som i høringsuttalelsen til rusreformen

  • Foreldre og foresatte får dårligere muligheter til å ta aktivt del i oppfølgingen av sine ungdommer
  • Ungdommene selv mister gode begrunnelser til å si nei til videre bruk, og blir i større grad overlatt til seg selv når de skal ta beslutningen om å ta imot hjelp eller ikke
  • Politiets muligheter til å håndheve forbudet svekkes

KrF advarer selv mot sin egen regjerings rusreform. Vi er mange flere en KrF-toppene som nå frykter for hva konsekvensene kan bli dersom Stortinget skulle vedta å drive et slikt sjansespill med ungdommen vår som dette reformforslaget legger opp til, legger hun til. 

 

11.00-17.00 8. desember 2023

Søndre Buskerud

11.00-17.00 9. desember 2023

Søndre Buskerud

12.00-17.00 9. desember 2023

Extraleker Sarpsborg v/Alvimkrysset

12.00-17.00 9. desember 2023

Østfoldhallene

12.00-17.00 9. desember 2023

Oslo City

Nyheter

Hvit jul kampanjen er i gang for fullt og har nå over tusen registrerte frivillige som på ulike måter oppfordrer voksne til å velge alkoholfritt når de er sammen med barn i julen.

IOGT ved generalsekretær Hanne Cecilie Widnes løftet forebygging i høringer i Helse-og omsorgskomiteen på Stortinget i høst. IOGT deltok i høringer både på opptrappingsplan for psykisk helse og statsbudsjettet for 2024.

Meningsfull jobb med reising og verving for en viktig sak. Som vervekonsulent utvikler du vervestrategier og planlegger verveinnsatsen i hele landet. 

Søknadsfrist: 15.10.2023

Send søknad på finn.no