Bruker musikk som terapi

Eigil og Jostein utgjør duoen A.menn.

Mange år med rus har i perioder gjort livene til Eigil og Jostein til et helvete. På IOGTs T3-senter i Haugesund har de blitt møtt med respekt og anerkjennelse. I dag lever gutta en rusfri tilværelse og bruker musikk som terapi.

Tekst og foto: Hélène A. Formo

På IOGTs Sammen-senter i Haugesund får folk som sliter med rus et hvileskjær. Her får de mat, varme, mulighet til samvær og en prat med ansatte eller frivillige som jobber der. To av dem som bruker stedet ofte er kompisene Eigil og Jostein. De har vært en del av byens tunge rusmiljø i en årrekke, men har nå funnet en ny mening i musikken.

- Vi har kjent hverandre i mange år fra gata. Nå har vi et ønske om å gi litt tilbake. Det gjør vi ved å reise rundt og ha konserter for andre som har det tøft, sier Eigil.

Selv har han snart vært rusfri ett år og sammen med Jostein har han startet gruppen A-menn. Duoen reiser rundt og holder og konserter med musikk de har skrevet selv.  Flesteparten av tekstene handler om livet de har levd og erfaringene de har gjort seg. Men det handler også om håp og troen på at det finnes et liv utenfor rusen.

- Vi får tilbakemeldinger fra andre som sliter at det hjelper å se oss som har klart å bli rusfri. Selv har jeg vært blant byens tyngste narkomane i årevis, sier Jostein.

 

Musikk holder tankene borte

Musikken har vært en viktig del av begge guttas liv i en årrekke og også det som har holdt dem oppe når livet har vist seg fra sin mørke side.

- Jeg har spilt hele livet, det meste er selvlært. Gitaren har vært en terapi når jeg har det tøft. Ikke minst har det gitt andre litt glede underveis, sier Eigil.

Det var mens han sonet en dom at han for alvor startet å skrive musikk. Det har resultert i flere melodier som han både har skrevet tekst og melodi til.

- Jeg kan ikke sette meg ned for å skrive musikk. Det må komme av seg selv. Jeg kan eksempel våkne midt på natta fordi jeg kjenner at jeg har noe som bare ut. Da setter jeg meg ned og skriver. Å holde på med musikk får bort tankekjøret. Det er mange av sangene mine som har blitt til på den måten, sier han.

Stort behov

Det er Rune Hollekim som er daglig leder ved T3-senteret og han hadde enn 30 år bak seg i politiet før han overtok jobben.

- Jeg tror det er en fordel av meg kjenner miljøet på gata fra før. Mange av dem som går her har jeg fulgt fra de var ganske unge, jeg kjenner til oppvekst og familie, sier Rune.

I snitt er det hver dag 55 brukere som besøker senteret i åpningstiden. Årlig er det rundt 300 av Haugesunds rusmisbrukere som finner veien hit.

- De hender ofte at folk står utenfor før jeg kommer på jobb om morgenen. Hit kommer de for å få mat, varme og sosialt fellesskap. For mange av dem er vi det eneste stedet der de opplever samvær med andre, sier Rune.

Senteret har om lag 10 frivillige som deltar med ulike aktiviteter til brukerne. Hollekim roser deres innsats.

- De gjør et flott stykke arbeid og bidrar svært godt inn med ulike bidrag for brukerne våre. De lytter til dem, snakker med dem og tilbyr ulike aktiviteter. Fellesnevneren for dem som kommer hit er tungt rusmisbruk, ofte i kombinasjon med psykiske problemer. Det viktigste vi tilbyr er mat og et sted de kan være sammen med andre.

Han stortrives i jobben

- Det gir meg mye som person å jobbe her. Mange ganger har jeg tenkt at dette jo kunne vært meg. Jeg synes det er godt å jobbe her og være med å bidra til at de får glede og omsorg i en ellers veldig tøff hverdag.

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

Nyheter

IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol. 

Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert

Bli med på fem spennende dager tur i rusfritt fellesskap 4.-9. september 2024. En tur full av god mat, severdigheter, besøk til småprodusenter, kulturopplevelser med blant annet besøk til Pompei og landsbyfesten Festa del’Uva – og selvsagt hyggelig samvær.