Legalisering er ikke løsningen

Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.

Thomas Kjøsnes og Arild Knutsen forsøker i Klassekampen 10. juli å overbevise oss om at et legalt marked for narkotika vil være effektivt for å hindre at ungdom kommer i kontakt med kriminelle miljøer og med narkotika. Det er å snu ting på hodet. Det vil heller ikke fjerne det illegale markedet, selv om det selvsagt vil ta deler av det. Og det det er et lite egnet virkemiddel for å løse gjengproblematikken i Oslo.

IOGTs innlegg i Klassekampen 4.juli: Ruspolitikk for de sterke

Vi frykter ikke en legal cannabisindustri mer enn det illegale markedet, som Kjøsnes og Knutsen hevder.  Vi konstaterer at cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis. Det er også interessant at Colorado i stadig mindre grad hentes frem som et skinnende eksempel av norske legaliseringstilhengere. Det kan skyldes de økende utfordringene med legalisering og kommersialisering av cannabis. De siste befolkningsundersøkelsene fra USA viser at cannabisbruken har økt mer i Colorado enn i resten av landet. Ca. 16 prosent av befolkningen i Colorado brukte cannabis regelmessig i 2016 mot landsgjennomsnittet på 8,6 prosent. Høyest er forbruket i aldersgruppen 18-25, der nesten én av tre er regelmessige brukere.

Parallelt med økningen i bruk har man sett en økning i antallet trafikkdrepte som får påvist THC i blodet. Fra 2005 til 2015 så Colorado en firedobling av antall cannabisrelaterte akuttinnleggelser blant unge i alderen 13 til 21 år. Det er heller ingenting som tyder på at det svarte markedet forsvinner ved legalisering. Tvert imot lever det i beste velgående i Colorado, ifølge statsadvokaten.

Hjerneforsker Svend Davanger: Nei, cannabis truer sjelden livet. Men det truer måten vi lever det på. 

I stedet snakker man nå om hvor annerledes det skal bli i Norge. Men det er vanskelig å se for seg at den Norge skulle bli en ledestjerne for resten av verden med en strengt regulert legal omsetning av cannabis, slik Kjøsnes og Knutsen hevder de ønsker.  Vinmonopolet er en god ordning for å begrense omsetning og skader av alkohol, men har knapt oppnådd å bli eksportvare. Nå er det også under press fra flere politiske partier. Det er heller ikke noe press på legalisering i andre europeiske land. Portugal, som av mange det siste året har blitt pekt på som et foregangsland, er klare på at de ikke ønsker legalisering.

Statlige utsalgssteder vil gi cannabis en legitimitet som kan føre til at oppfattelsen av risiko synker. Forskning viser at redusert risikooppfatning bidrar til å senke terskelen for bruk.

Vi vet fra rusforskning at økt tilgjengelighet fører til økt bruk. Dersom flere bruker et rusmiddel, vil nødvendigvis også flere få problemer. Som med all bruk av rusmidler rammes de svakeste og mest ressursfattige hardest. De har svakere sikkerhetsnett og dras lettere med i avhengighet og kriminalitet. Vi løser dette best ved å sørge for gode og trygge oppvekstvillkår for ungene våre. Det handler også om at vi som voksensamfunn begrenser både bruk og tilgjengelighet av alle rusmidler.

Av Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Norge

18.00-21.00 20. september 2024

Oslo. Torggata 1, 4.etg. IOGT-huset.

19.00-21.00 25. september 2024

Oslo, Nordre Skøyen hovedgård.

9.00-15.00 21. oktober 2024

Sola Strandhotell

18.00-21.00 1. november 2024

Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.

Nyheter

Lederne i Enestående familier sørger for et stort utvalg av aktiviteter. Det var inspirasjon, læring, problemløsning, og masse godt humør når de i helgen møttes på sin nasjonale ledersamling.

Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.

31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.