Enestående familier

Et aktivitetstilbud for foreldre som ofte er alene med barn. 

I IOGTs aktivitetstilbud ”Enestående familier” møtes voksne som opplever seg litt alene i foreldrerollen til hyggelige helge- og ferieopplevelser.  Over 3 500 familier over hele landet er knyttet til dette arbeidet.

"

IOGT har alltid villet styrke menneskers muligheter til å leve rike liv. I Enestående familier er denne visjonen omsatt i praktisk handling, til glede for små og store. 

"

Hver sommer feirer rundt 60 familier med IOGT på strandstedet Gon i Larvik i regi av vårt aktivitetstilbud Enestående familier. Resten av året er familier med oss på aketurer og hobbyverksteder, kanoturer og brettspillturneringer, bowling og turer til Bjørneparken i Flå eller nærmeste speiderhytte.

Slik går det salg i slag hele året, forteller Trude Sletteberg, nasjonal leder for IOGT-tilbudet "Enestående familier"

Noen av gruppene våre har vært i aktivitet i flere år, andre steder er vi helt i oppstartsfasen. Vi håper å starte opp nye slike grupper enda flere steder i Norge. De fleste av oss som møter opp kjenner ikke hverandre fra før. I Enestående familier legger vi derfor stor vekt på at deltakerne skal bli raskt kjent. Familier kan bli med når de har lyst og anledning en helg, men kan bruke helgene til andre ting når det passer bedre. Dette skal være lettvint, uforpliktende og moro å være med på. De fleste som har vært med en gang kommer igjen, og mange tar med seg folk de kjenner neste gang.

Vi tilbyr mange ulike aktiviteter i løpet av året. Hva vi skal finne på fra gang til gang, er i stor grad opp til de familiene som blir med. Så langt har korte turer ut i naturen med innlagt grilling vært populært. Vi har også bowlet, vært i svømmehallen, vært på ulike museer, besteget flere fjelltopper, besøkt akvarier og slalåmanlegg, gått på skøyter, vært på hytteturer, hatt juleverksted, vært i akebakken, badet i morild, klatret oss svette i en klatreparker og kost oss i fornøyelsesparken Tusenfryd.

Med dette aktivitetstilbudet vil IOGT bidra til at foreldre kan senke skuldrene samtidig som de bygger gode nettverk rundt familiene sine. I helgene samler vi derfor barn og foreldre til rimelige, morsomme og hyggelige tiltak. Alle våre aktiviteter er helt alkoholfrie, til glede for barn og voksne.

IOGT vet at det kan være en blandet opplevelse for noen familier når «kjernefamiliene» rundt dem reiser av sted til sine fritidsaktiviteter. IOGT velger derfor å legge sine samlinger for enestående familier på lørdagene eller søndagene litt utpå dagen, eller i skolens ferier. Arbeidet finansieres blant annet av statlige midler, så vanskelig privatøkonomi skal ikke hindre noen fra å delta.

Vi er veldig opptatt av at deltakerne skal få prege tilbudet og ønsker særlig nye medlemmer og medspillere i IOGT rundt omkring i landet velkomne inn i gruppene. Gruppelederne våre er selv ofte alene med barn, eller har vært det, så her møter du folk som vet hvordan de skal skreddersy et opplegg som passer særlig godt for voksne som er mye alene med barna sine.

Vil du få et lite innblikk i hvordan det kan se ut på aktivitetene våre så ta en titt på videoen under:

Det er mange voksne som på en eller annen måte opplever at de er litt alene i foreldrerollen, forteller hun. IOGT vil gjennom Enestående familier gi disse litt påfyll og inspirasjon til det krevende og spennende arbeidet foreldrerollen er.

Stadig nye grupper etableres

- grunntanken er enkel. Med jevne mellomrom møtes vi - både barn og voksne - og gjør noe gøy eller hyggelig sammen. I julen er vi på juletrehogst og lager pepperkaker. Om våren drar vi kanskje til svømmehallen eller på minigolfbanen. Det er helt opp til de lokale gruppene hva de vil holde på med. I Bergen koser deltakerne seg gjerne i fjellheimen rundt byen, mens gruppa i Østfold mer enn gjerne reiser på hytteturer til IOGTs strandsted ved svenskegrensa. Det viktige er at voksne og barn kommer sammen, og at både barn og voksne på den måten bygger nettverk og får noen flere mennesker inn i livet sitt. Det er viktig for IOGT å bidra til å skape"flaskefrie" møteplasser der både barn og voksne trives.

Gir mestringsfølelse

Gjennom Enestående familier får barn og voksne vært med på ting de ellers ikke ville gjort. Det er ikke få barn og voksne som gjennom "Enestående familier" har tatt skiheis for første gang i sitt liv. Andre har kanskje rappelert ned en fjellside med oss, eller bakt pepperkakehus for aller første gang.

Enestående familier

enestaaendefamilier.no 
ef@iogt.no 

Kontaktinfo til lokale grupper finner du på nettsiden.

  

Prosjektleder:

Trude Sletteberg
33 45 32 27 / 976 14 519
trude.sletteberg@iogt.no