23. oktober 2019
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
- Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært idag hvis ikke jeg ble tatt den gangen. Antakeligvis hadde jeg gått på tyngre stoffer nå, som flere av kompisene etterhvert begynte å gjøre. Noen begynte til og med på sprøyter. Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret.
Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp. Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet.Jeg fikk respekt i miljøet når jeg sa at jeg gikk på kontrakt og sa at jeg hadde slutta.
Les også: Legalisering er ikke løsningen
Det var viktig for meg at det ble konsekvenser, at noen hjalp meg å sette grenser. Jeg fikk også en bot for salg, det trengte jeg. Idag er jeg takknemlig for å være der jeg er, jeg er stolt av meg selv.
Jeg kom meg tilbake på skolebenken, jeg trives godt og skal snart ut i læreplass. Jeg trives godt i leiligheten og har gode venner og familie som bryr seg. Noen av vennene mine sluttet med rus fordi jeg gjorde det og vi holder sammen. De som fortsatte med rus måtte jeg bryte kontakten med, det ble for vanskelig.
Les også: 11 grunner til å beholde cannabisforbudet i Norge
Nå slipper jeg å stresse, tenke på rus og dealing, være redd for hva som vil skje. Nå er jeg bare rolig og har det bra. Jeg har vært heldig.»
Gutt, 20 år
Legalisering hjelper ikke mot det svarte marketdet. Mens forbud gir redusert bruk, og virker positivt på normene i samfunnet, skriver Torstein Torbjørnsen i et innlegg i Vårt Land.
Samarbeidet mellom interesseorganisasjoner for legalisering av rusmidler og enkelte norske politikere har vært oppsiktsvekkende, skriver Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Vårt land 24.februar.
IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&Klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol.
I IOGTs arbeid for å forebygge rusproblemer blant unge, henvender vi oss til foreldrene fordi forskning viser at omsorgsfulle, grensesettende og samarbeidende foreldre er det beste for å tilrettelegge for en rusfri ungdomstid.
56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.