56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
Det viser en fersk undersøkelse fra IOGT, utført av Opinion.
Vi vet at barn ofte oppfatter endringer i de voksnes oppførsel før voksne selv føler seg beruset, og at mange barn opplever dette som utrygt.
Sommerferien skal gi et avbrekk fra hverdagen og gode minner for resten av livet. Det gjelder like mye for barn som for voksne.
I en undersøkelse fra alkovett organisasjonen Av og Til i 2017 svarte 3 av 10 barn og unge mellom 8 og 19 år at de opplevde at mamma eller pappa drikker mer alkohol på ferie enn det de gjør ellers.
I 2015 svarte 19 % av de voksne at de hadde opplevd andre foreldre beruset sist de var på sommerferie sammen med barn, og 7 % oppga at de selv hadde vært beruset i en annen undersøkelse fra Av og Til.
Tenk deg den usikkerheten som oppstår hos et barn når personene man er mest glad i og som kanskje er de eneste man kjenner i et land, ikke lenger føles trygge.
Det er postitivt å se at over halve befolkningen nå er oppmerksom på dette problemet. Det var kun 12 % som ikke var enige i at det drikkes for mye med barn til stede i sommerferien.
- Normer skapes i møtet mellom mennesker, og vi vet at også stordrikkere påvirkes av holdningene til mennesker rundt seg. Når DU snakker om at du ikke synes det er greit å drikke alkohol når du er sammen med barn på ferie er du med og forandrer alkoholkulturen slik at flere barn får gode sommerminner sammen med trygge voksne, sier Mari Marthe Katt-Ugle, kampanjeleder for IOGTs Fyll ferien-kampanje.
Les også: Fyll ferien: en kampanje med fokus på barn som alkoholfri sone i sommerferien.
I disse dager er frivillige over hele landet er ute på gater og torg for å minne folk om at barn trives best med edru voksne, også i sommerferien. Vi vil også legge ut innhold på IOGTs facebookside og Instagram-konto som gjør det enkelt for alle som ønsker å bidra til å øke bevisstheten rundt dette å spre budskapet i sin vennekrets. #fyllFerien
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Barn lærer av sine foreldre, og venner påvirker hverandre. Alle vokser vi inn i en måte å bruke rusmidler på som er vanlig i det miljøet vi er en del av. Alkoholvaner smitter.
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Regjeringen kutter i helsebistanden i forslaget til statsbudsjett for 2025. - Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
Avkriminalisering av narkotika betyr at loven kan brytes uten sanksjoner. Det skaper ingen verdighet. Et bredere behandlingstilbud er et godt sted å begynne.