Nylig møttes de nordiske IOGT-organisasjonene på Island. På agendaen sto alkoholpolitikk og utveksling av erfaringer. Ikke alle er like begeistret for liberaliseringen av Finlands alkoholpolitikk.
Nylig møttes de nordiske IOGT-organisasjonene til årsmøte og seminar i Reykjavik på Island. De er alle medlemmer i samarbeidsorganet NGR der IOGTs norske styreleder, Nils Johan Garnes, ble valgt til nestleder. Han ser frem til å ta fatt på det nye vervet.
- Det er spennende å lære mer om hva NGR jobber med og hvordan vi best mulig kan utnytte det potensiale som ligger i samarbeidet mellom de nordiske landene. Vi har fått en spennende arbeidsplan for de to neste årene og jeg ser frem til å gjennomføre den, sier Garnes.
De nordiske landene har mye til felles i alkoholpolitikken, men Garnes trekker særlig frem forebyggingsarbeidet på Island som noe han ønsker å lære mer om. I flere år har Island opplevd en oppsiktsvekkende nedgang i bruk av alkohol, cannabis og tobakk blant ungdom.
- Dette er spennende og det kan være viktig å kopiere eller bruke noen av de elementene de bruker her i Norge, sier han.
I flere nordiske land er det nå et press mot de alkoholpolitiske virkemidlene. I Et land som skiller seg alkoholpolitisk fra de andre nordiske landene, bortsett fra
Danmark, er Finland. Der opplever man nå en liberalisering, blant annet med at en fra mars i år får kjøpe sterkøl i dagligvarebutikken. Mens de tidligere hadde forbud mot å selge øl med styrke over 4,7 prosent, kan de nå selge øl med opp til 5,5 prosent. Liberaliseringen bekymrer Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Norge.
- Det er uheldig at man velger å gå i feil retning av å få på plass en best mulig rusforebyggende og kunnskapsbasert alkoholpolitikk i Finland. På samme måte som i Norge, har også Finland behov for å redusere skadelig alkoholforbruk og beskytte barn og unge. Det bør møtes med en med solidarisk ruspolitikk og ikke en liberalisering, understreker hun.
Også her i landet har sterke stemmer igjen tatt til orde for en mer liberal alkoholpolitikk. I Jeløya-plattformen skriver regjeringen at de vil utvide maksimaltiden for salg av alkohol i butikkene til klokken 21 alle dager. Flere er også bekymret for Vinmonopolets fremtid.
- Vinmonopolet er under press i alle de nordiske landene. Det gjelder både der det er press for å avvikle polet, men også der polets eksistensgrunnlag og forebyggingseffekt er truet av eksempelvis taxfree-ordninger og politisk press for omsetning av alkoholsterke drikkevarer utenfor polet og utvidede åpningstider. Det må hele tiden jobbes med å skape bred forståelse for at polet et av våre viktigste virkemidler for å begrense alkoholforbruket og russkadene i samfunnet, sier Widnes.
Finske forskere regner med at det samlede konsumet kommer til å øke med 6% som følge av lovendringen med sterkøl i butikk. Widnes advarer mot at noe av det samme kan skje i Norge.
- I en svensk rapport som ble publisert i 2017 blir det beregnet at alkoholforbruket i Sverige vil øke med 20-30 prosent dersom det svenske systembolaget blir avviklet. Det er grunn til å tro at konsekvensene ville blitt det samme i Norge.
Hun oppfordrer politikerne til fortsatt å prioritere en ansvarlig alkoholpolitikk.
- I kortform handler det om å minne både politikere og lokalsamfunn på at vi har et felles ansvar for å bruke alle de virkemidlene vi har tilgjengelige for å skape trygge og inkluderende oppvekstmiljø for barna våre, sier hun.
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!