27. april 2022
IOGT i Norge bidrar til å mobilisere mennesker til å være aktive i sine lokalsamfunn og i sine liv. Det gjør vi ikke alene.
Hvert år har styrene i alle organisasjonene et felles styremøte og seminar. I år møttes alle styrene i starten av april, og mobilisering av mennesker var tema for seminaret. FORUT har samarbeidspartnere i sine partnerland, og på seminaret ble eksempler fra partnerorganiasasjonen Concerned for Working Children (CWC) i Bangalore i India og fra Foundation for Innovative Social Development (FISD) på Sri Lanka vist. Dette er to organisasjoner som begge jobber med barnets beste og jobber med mange ulike tema, blant annet alkohol og narkotika.
CWC organiserer barn og mindreårige som er i arbeid, og mobiliserer sine medlemmer for å tydeliggjøre og kjempe for saker som er viktige for dem. Et eksempel er hvordan de knytter alkoholbruk sammen med sosiale utfordringer i sine liv – som for eksempel fattigdom, og illustrer dette ved å plukke opp små plastbeholdere/poser som inneholder 100 ml sprit. Disse er lett tilgjengelig fra mange småbutikker og utsalg, og mange kaster søpla på bakken. CWC har da plukket opp og samlet sammen et stort antall slike plastposer i nærheten av skoler, og dermed illustrert forbruket av alkohol blant voksne ved å samle inn søpla. Slik blir det illustrert hvor mye penger som går med til alkohol og hvor stort problemet er.
På Sri Lanka har organisasjonen FISD brukt en annen tilnærming for å snu utfordrende situasjoner som for eksempel vold i nære relasjoner. FISD har utviklet et eget program som de kaller ‘Happy Family’, der det er fokus på positiv forsterking og man peker på løsninger heller enn problemene. Familier som er med i Happy Family-programmet får tips og råd om hvordan de kan være en god familie for hverandre, og tips og råd til aktiviteter som styrker dem som familie. Programmet viser at de sosiale utfordringene kan endres uten å snakke direkte om hva som er problemene, men heller fokusere på positive endringer i familiene.
I Norge bidrar alle våre organisasjoner med å gjøre en forskjell, både for seg selv og for andre. Elementer fra CWC og FISD kan man også se paralleller til i for eksempel IOGT sitt program Sterk og Klar, som handler om positiv forsterking blant foreldre på ungdomstrinnet. Et annet eksempel er Juba sitt program Trygg Oppvekst, som handler om å gjøre barn trygge og gode på seg selv og sin oppvekst.
CWC: https://www.concernedforworkingchildren.org/
FISD: https://fisd.lk/
Landsmøtet bestemte i fjor at IOGT skulle gjennomføre en grundig gjennomgang av seg selv for å kunne stå frem som en sterkere organisasjon i 2027. Da er det 150 år siden IOGT ble stiftet i Norge.
FORUT, solidaritetsaksjon for utvikling, ble stiftet i 1981 av IOGT og våre ungdoms- og barneorgansiasjoner Juvente og Juba. Formålet er å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring.
Det er god grunn til å feire framgangen for jenter og kvinners rettigheter nasjonalt og internasjonalt. Men det er dessverre også god grunn til å si at en feiring ikke er på sin plass. Det er for langt igjen til alle jenter og kvinner får bruke sin stemme og bli lyttet til på samme måte som gutter og menn.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
Nett
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.
Oslo vurderer å åpne for alkoholservering fra klokken 08:00 på 17. mai. Forslaget, som ble lagt frem like før jul 2024, skal nå hastebehandles – bare dager før feiringen. IOGT reagerer kraftig, og har sendt et brev til Finansutvalget med en tydelig oppfordring om å sette barnas trygghet først.
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.