23. oktober 2019
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
- Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært idag hvis ikke jeg ble tatt den gangen. Antakeligvis hadde jeg gått på tyngre stoffer nå, som flere av kompisene etterhvert begynte å gjøre. Noen begynte til og med på sprøyter. Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret.
Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp. Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet.Jeg fikk respekt i miljøet når jeg sa at jeg gikk på kontrakt og sa at jeg hadde slutta.
Les også: Legalisering er ikke løsningen
Det var viktig for meg at det ble konsekvenser, at noen hjalp meg å sette grenser. Jeg fikk også en bot for salg, det trengte jeg. Idag er jeg takknemlig for å være der jeg er, jeg er stolt av meg selv.
Jeg kom meg tilbake på skolebenken, jeg trives godt og skal snart ut i læreplass. Jeg trives godt i leiligheten og har gode venner og familie som bryr seg. Noen av vennene mine sluttet med rus fordi jeg gjorde det og vi holder sammen. De som fortsatte med rus måtte jeg bryte kontakten med, det ble for vanskelig.
Les også: 11 grunner til å beholde cannabisforbudet i Norge
Nå slipper jeg å stresse, tenke på rus og dealing, være redd for hva som vil skje. Nå er jeg bare rolig og har det bra. Jeg har vært heldig.»
Gutt, 20 år
– Rusreformen blir absolutt ikke et skritt på veien til legalisering – snarere tvert imot, sa Helse- og omsorgsminister Bent Høie da han ble intervjuet i Aksent nr 1 2020.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Sterk&Klar er IOGTs forebyggingsprogram for ungdomsskoleforeldre. 19. mars inviterer vi alle som jobber i skolen og med ungdom til gratis fagdag med konkrete tips og verktøy. Forebygging er nøkkelordet.
Nett
Sammensenteret i Grimstad søker miljøterapeut i 50 % vikariat med mulighet for forlengelse. Sammensenteret i Grimstad er et lavterskeltilbud for mennesker med rus- og psykiske helseutfordringer. Les annonsen og søk på Finn.no.
Vi lanserer ny kampanje! Gå inn på rusfornuft.no - signer oppropet i dag og bli med i mobiliseringen for en ruspolitikk som forebygger og beskytter – ikke normaliserer.
Vinmonopolet og norsk alkoholpolitikk virker bra for folkehelsa. Det var det klare budskapet da AS Vinmonopolet inviterte til frokost-seminar fredag 25.april.