Frivilligrekord i Hvit jul-kampanjen

Fornøyde frivillige på stand på julemesse i Bodø. De samlet inn over 500 underskrifter på en helg.

Hvit jul kampanjen er i gang for fullt og har nå over tusen registrerte frivillige som på ulike måter oppfordrer voksne til å velge alkoholfritt når de er sammen med barn i julen.

Hvite dager er et mye brukt begrep for alkoholfrie dager. Det er derfor vi snakker om en Hvit jul. Kampanjens mål er å få flere voksne til å drikke alkoholfritt i julen, slik at flere barn og unge får feire jul med trygge og nærværende voksne.

Du kan skrive under på Hvit jul-kampanjen her

Frivillige er kampanjens viktigste ressurs

Det er IOGT, Juvente og Juba som står bak kampanjen, som i hovedsak er basert på frivillig innsats. Mange av medlemmene engasjerer seg i kampanjen, men det er en stor andel av de frivillige som ikke hadde noe forhold til organisasjonene før de begynte å engasjere seg i Hvit jul.

- De brenner for saken, og ønsker å gjøre en innsats for at flere barn skal få en trygg alkoholfri jul. Vi ser at dette er noe som engasjerer mange, sier kampanjeleder Mari-Marthe Katt-Ugle.

Over halvparten av alle nordmenn mener det drikkes for mye sammen med barn i julen. Det viste en undersøkelse Kantar utførte for IOGT i 2023

De som registrerer seg som frivillige på hvitjul.no/frivillig får nyhetsbrev fra kampanjen på e-post hver uke i kampanjeperioden. Hvor mye man engasjerer seg er opp til hver enkelt. Hvit jul-kampanjen tilbyr mange ulike måter å engasjere seg på. Enten man har noen minutter til å dele en video i sosiale medier eller sende en mail til kollegene på jobb eller noen timer til å henge opp plakater eller stå på stand.

Vil vise at alkoholfritt er normalt

En av grunnene til at frivillige er så viktige i kampanjen er at vi ønsker å vise at det er helt normalt å velge alkoholfritt når man er sammen med barn, også i julen. Kampanjen ønsker å synliggjøre at vi alle har mange naboer, venner og familiemedlemmer som feirer jul med alkoholfri drikke i alle glass. Det er et mål å legge til rette for samtaler rundt alkoholens plass i julefeiringen.

- Julen er en familieorientert høytid, som er veldig preget av tradisjoner. Jeg tror at mange tenker at alle andre har det omtrent som oss, og at det er sånn julen må være. Men tradisjoner er enklere å endre enn mange tror. Når en av fem barn har opplevd at det «ble ekkelt» fordi voksne drakk alkohol, er det god grunn til å endre alkoholtradisjonene, sier kampanjelderen.

En underskriftskampanje

Hvit jul er en underskriftskampanje. Vi oppfordrer folk til å ta stilling ved å skrive under på at de ikke skal drikke alkohol mens de er sammen med barn i juledagene. Å måtte skrive under bevisstgjørende og forplikter den enkelte, samtidig som vi gjennom mange underskrifter og at folk forteller om at de har skrevet under (for eksempel ved å dele kampanjen i sosiale medier) får vist at vi er mange, og at det er helt normalt å velge alkoholfritt når man er sammen med barn i julen.

Det er hyggelig å stå på Hvit jul-stand

- Jeg anbefaler alle å være med på stand med Hvit jul og snakke med folk om alkoholbruk rundt barn. Det er så flott å møte alle de voksne som uten å nøle skriver under på at de vil ta en Hvit jul. Og selv om ikke alle vil skrive under, så er nesten alle positive til kampanjen og innsatsen vi gjør. Flere forteller om triste opplevelser knyttet til alkoholbruk i julen, og takker for at vi setter fokus på dette slik at barn i år får en tryggere og hyggeligere jul enn de selv hadde, forteller kampanjelederen.

I år er over 370 personer som har sagt at de ønsker å være med å stå på stand. Vi prøver å få til så mange stands som mulig over hele Norge. Hvor det blir Hvit jul-stand er avhengig av hvor vi har frivillige. Vi trenger minst en standsansvarlig på hvert sted, som kan ta ansvar for å booke standsplass, gjøre klart materiell og sette opp vaktlister ol. Også trenger vi frivillige som kan være med å bemanne. Har du ikke meldt deg på stand ennå, men har et par timer å avse i desember, så er det supert om du melder deg på hvitjul.no/stand. Det er lettere å få noen til å ta ansvaret for å arrangere om vi vet at vi har mange som vil være med å bemanne den.

Helmer står på stand med nisselue

Helmer vil arrangere 24 stands i desember

Helmer vil arrangere 24 stands før julaften

Helmer Nilsen er leder for IOGT i Søndre Buskerud og har vært frivillig i Hvit jul-kampanjen i mange år. Han er kjent for å stå på for å få oppmerksomhet rundt kampanjen. Han er glad i å stå på stand og pleier å få inn mange underskrifter. I år har han planer om å arrangere 24 stands i desember.

Over 200 har bestilt kampanjemateriell

Det er mange måter å engasjere seg i Hvit jul-kampanjen på, og mange av de frivillige gjør en innstas på flere områder. Man kan ha Hvit jul-kampanje på jobben sin, og dele ut søte Hvit jul-reflekser til kollegaer og kunder som skriver under. Noen holder appell for Hvit jul på julegudstjenester eller julemøter i ulike organisasjoner. ,

Da det var pandemi og det ble klart at vi ikke kunne arrangere stands, kalte vi de frivillige inn til krisemøte. Det resulterte i flere nye kampanjeformer. Bl.a. postkasseaksjon og plakat-kampanje. Dette var så vellykket at kampanjeformene er videreført også i år. Og til tross for at standsvirksomheten ser ut til å komme seg opp på samme nivå som før pandemien, fortsetter mange frivillige å gå en runde med løpesedler og postkassene og henge opp plakater i butikkvinduer i tillegg.

Over 200 ulike personer har bestilt kampanjemateriell via hvitjul.no/bestill i år. Ved inngangen til desember har vi sendt ut 50 000 reflekser, over 400 plakater, 1540 underskriftslister og 41400 løpesedler. Vi oppfordrer frivillige til å ikke bestille mer materiell enn de klarer å bruke, og tidligere undersøkelser vi har hatt blant frivillige har vist at de aller fleste bruker alt det de får tilsendt av materiell. Det er derfor grunn til å tro at vi vil nå ut til rekordmange mennesker i år.

Ikke glem å skrive under

Har du husket å skrive under i år? I Hvit jul skriver du under på at du ikke vil drikke alkohol når du er sammen med barn i julehelgen i år. Neste år sender vi en påminnelse om at du kan fortsette denne fine tradisjonen og skrive under på nytt for neste jul.

Noen lurer på om det er noen vits å skrive under om de aldri drikker alkohol, eller om de vet at de ikke skal feire jul sammen med barn i år. Svaret er ja! Her kan du lese hvorfor.

Hvit jul

Nyheter

22. juli er World brain day, og i år er fokuset på hjernehelse og forebygging. Det er en fin anledning til å lære mer om hvordan hjernen påvirkes av alkoholbruk. 

Første halvår ble annerledes for IOGTs sammen-sentre enn det som var planlagt. En stund var det usikkert om ett eller flere sentre måtte stenges.

IOGTs bistandsorganisasjon FORUT har signert en ny rammeavtale med Norad på over 200 millioner kroner. Pengene skal FORUT bruke på å gjøre verden tryggere for barn.