Det bagatelliserte alvor

Legeforeningen kaller alkohol og helse «det bagatelliserte alvor», og slår fast at alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader.

Alkohol og ulovlige rusmidler er blant de viktigste risikofaktorene for død og tapte friske levekår i befolkningen. Alkohol er det mest brukte rusmiddelet og er alene knyttet til mer enn 200 ulike sykdommer og skadeforhold. Vi har fått stadig sikrere kunnskap om årsaksforholdet mellom alkohol og kreft, og troen på at alkohol kan være bra for helsen er blitt tilbakevist. Skadene slår sosialt skjevt ut og bidrar til å øke de sosiale helseforskjellene vi har.

Les også: Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv, konkluderer stor internasjonal studie.

"

For å få ned skadelig alkoholbruk må vi redusere totalforbruket. IOGT mener totalkonsumet bør reduseres med 25% innen 2025.

"

IOGT skriver derfor i sitt høringssvar til regjeringens kommende folkehelsemelding at forebygging av alkoholskader må få en sentral plass i meldingen. Norge har sluttet seg til WHOs mål om en reduksjon på 10 prosent av det skadelige alkoholforbruket innen 2025 (sammenlignet med 2010-tall). Siden det er totalforbruket som er den dominerende faktoren som styrer skadenes omfang betyr det at det totale konsumet må reduseres. IOGT mener det bør være et mål å redusere dette med 25 prosent i samme perioden. Skader og sykdommer forårsaket av alkoholbruk påvirker vi best gjennom kollektive politiske og sosiale tiltak.

IOGT mener at for å oppnå dette vil disse punktene være viktig å få med:

  • Styrke kompetansen rundt rusmiddelbruk og -skader
  • Beholde og styrke de regulatoriske virkemidlene, som å begrense salg- og skjenkesteder, holde et høyt avgiftsnivå og ha et konsekvent alkoholreklameforbud.
  • Gjøre det enkelt å ta helsevennlige valg – det skal være lett å ta rusfrie valg
  • Involvere og dyktiggjøre foreldre i rusforebyggingen
  • Mobilisere hele lokalsamfunn i forebyggingsarbeidet, inkluder ulike grupper som lokale myndigheter, skoler, politi, foreldregrupper, frivillige organisasjoner, idretten, regiliøse grupper osv.
  • Norge må spille en tydelig rolle i det globale helsearbeidet, også for å hegne om alkoholpolitikken her hjemme
  • Samarbeid med frivillige organisasjoner, sørge for at de får ta vare på kompetansen og engasjementet gjennom forutsigbare tilskuddsordninger og et langsiktig perspektiv på samarbeidet.

Les mer i høringssvaret her:

20.00-21.00 14. januar 2025

Teams

Nyheter

Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.

I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.

Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!