Ungdommer i alderen 15 til 18 år vil gjerne delta på de samme arenaene som voksne
FNs barnekonvensjon artikkel 13 sier at «alle barn har rett til hvile, fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv». Rundt seks av ti ungdommer i Norge synes at kulturtilbudet der de bor er bra. Andelen er ganske lik blant gutter og jenter.
Ungdommer i alderen 15 til 18 år vil gjerne delta på de samme arenaene som voksne. De vil gå på de samme konsertene, revyene, utekinoene, festivalene, stand-up showene og kunstutstillingene som voksne. De ønsker seg også adgang til politiske debatter om de samme samfunnsspørsmålene som voksne. Men på grunn av voksnes behov for å bruke alkohol i slike sammenhenger blir unge ofte stengt ute. I noen tilfeller får de ikke adgang på grunn av skjenkebevilling og i andre tilfeller kan alkoholbruken gjøre stedet mindre velkomment og trygt for unge mennesker.
90 000 barn under 18 år lever med minst en forelder som misbruker alkohol. Det pålegger storsamfunnet et ansvar for å skjerme unge fra alkoholbruk i offentligheten. Vi oppfordrer derfor lokalpolitikere til å sette hensynet til barn og unge først i skjenkepolitikken og ved tildeling av midler til kulturarrangement slik at rusfrie arrangement prioriteres.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
På IOGTs politiske seminar hadde vi fokus på hvordan samfunnet kunne gjøre det lettere for unge å ta rusfrie valg. Ungdom trenger gode alkoholfrie fritidsarenaer. Det er et problem at alkoholbruk gjør mange kulturopplevelser og også politisk aktivitet utilgjengelig for ungdom.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
IOGT inviterte til debatt om ruspolitikken i Haugesund og Karmøy den 28. aug, og Haugesund avis intervjuet koordinator Jørn Hansen før møtet.
Zoom - meld deg på for å få tilsendt lenken
Biblioteket i Bodø - Stormen
Pust i Tromsø