- Ungdom savner et rusfritt tilbud og et sted å gå

26. mars arrangerte IOGT politisk debatt i Molde. Tema var rusforebygging for de unge. IOGTs politiske rådgiver oppfordret til å øke midlene til forebyggingsarbeidet.

Debattmøtet startet med en time faglige innledninger, som gav god innsikt i status for ungdom i Molde. Dette ble åpnet av leder Selma Jakupovic fra Press - Redd Barna Ungdom. Hun etterlyste fritidsaktiviteter tilgjengelig for alle, og påpekte også at mestring for ungdom er viktig for å unngå at de søker mot rus. 

Rusfritt tilbud for alle
Mange er aktive i Molde med idrett og friluftsliv, men det er viktig å inkludere de ungdommene som har andre interesser og ønsker et miljø hvor de kan treffes.

- Ungdommene savner et rusfritt tilbud og et sted å gå, fortalte miljøveileder ved Romsdal VGS, Kjetil Kirkevåg.

SLT-koordinator Tone Haukebø Silseth fortalte at hun erfarer i sin jobb at det ikke er vanskelig å få tak i alkohol, og det forekommer en romantisering og ufarliggjøring av cannabis. Dette bekreftet også politiet som var tilstede. 

Politisk debatt
IOGTs politiske rådgiver Malin Vik hadde invitert lokalpolitikere for å snakke om hvordan de vil jobbe rusforebyggende for unge. Hun utfordret dem også på skjenkepolitikken, og viste til at stadig flere steder, som bibliotek, får skjenkebevilling.

- Vi kan nok se på hvorvidt det er for enkelt å få skjenkebevilling, sa Sidsel Pauline Rykhus, varaordfører for Arbeiderpartiet i Molde AP. Hun fortalte videre at de forsøkte også å skjerme barn og unge under jazzfestivalen i Molde, ved å servere alkohol på et avgrenset område.

Venstre sa seg tydelig i mot skjenking på idrettsarrangementer, og SP ønsket å stramme inn på tillatelse til idrettsarrangementer.

Frp var ikke like enig i å begrense skjenking på idrettsarrangementer, men deres representant Simon Sandnes var i mot skjenking på biblioteker. - Biblioteket er en arena for barn og unge.

Det var rundt 30 fremmøtte, og ca 10 av dem ungdommer. Da det ble åpnet opp for spørsmål på slutten tok de unge ordet. Det hadde blitt fortalt at en ny ungdomsklubb skulle åpnes, og ungdommene spurte om åpningstider og hvordan dette skulle driftes. De etterlyste også mer helsesykepleiere i skolen. 

IOGTs råd
IOGT anbefalte å legge inn økte midler til det forebyggende arbeidet, og viste til at kommunen bruker mindre enn andre kommuner på dette. Det ble også oppfordret til å se mer på samarbeidet mellom foreldre og skoler, gjennom å benytte seg av foreldreprogram som Sterk&Klar. 

Takk til alle fremmøtte, og spesielt IOGT-medlem Søren Høj.

Simon Sandnes fra Frp, Frits Inge Godø fra Venstre, Sidsel Pauline Rykhus, varaordfører for Arbeiderpartiet i Molde og Odd Helge Gangstad fra Senterpartiet.

Politisk rådgiver Malin Vik. Hun utfordret politikerne spesielt på å vektlegge hensyn til barn og unge ved tildeling av skjenkebevillinger, og at de bør øke midlene til forebygging for unge.

#Rusfrittvalg

Våre tre hovedoppfordringer til lokalpolitikere:

  • Sett hensynet til barn og unge først i skjenkepolitikken.
  • Tilby ungdom attraktive og rusfrie fritidsarenaer. 
  • Legg til rette for organisert foreldresamarbeid.

Aktiviteter: