IOGT ønsker en nasjonal alkoholstrategi

IOGTs generalsekretær Hanne Cecilie Widnes på høring på Stortinget ang en offensiv alkoholpolitikk

- Vi må få på plass en nasjonal alkoholstrategi slik at vi kan få retning og mål for den forebyggende innsatsen. Det sa generalsekretær Hanne Cecilie Widnes under høringen om en offensiv alkoholpolitikk i dag. 

Høringen var satt i stand i forbindelse med et representantforslag fra fire representanter fra Krf om en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk. 

Widnes la vekt på at Stortinget har sluttet opp om Verdens Helseorganisasjon sitt mål om å redusere skadelig bruk av alkohol med minst 10 prosent innen 2025. - Også i den ruspolitiske debatten blir det pekt på utfordringen som ligger i at det er høy aksept for både fylla og utagerende fylleatferd i vår kultur, fortsatte Widnes. - I store deler av normalkulturen er det også status knyttet til fylla og en positiv forventning om fyll. 

Vi har i dag en ungdomsgenerasjon som drikker mindre enn tidligere, og som også debuterer senere. En majoritet av dem er ikke spesielt opptatt av å bruke alkohol i det hele tatt selv langt inn i videregående. For IOGT er det viktig at vi må stille oss spørsmålet som samfunn: Mener vi at det hadde vært positivt og ønskelig om ungdomsgenerasjonen holdt på det lave alkoholbruken og den høye andelen som velger rusfritt helt opp i voksen alder?

Om vi skal få bedre folkehelse og få ned det skadelige forbruket, så må vi gjøre det enklere for folk å ta rusfrie valg, sa Widnes i høringen. 

Se hele høringen her. (IOGT kommer på 1.17.00)

IOGTs høringssvar kan dere lese her.

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

Nyheter

9 ivrige nye frivillige ledere ble i slutten av april kurset for å gå inn i ulike eksisterende grupper i IOGTs aktivitetstilbud Enestående familier. 

IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol. 

Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert