Ta ditt liv tilbake

26. september 18:00

Sted: Aulaen på Manglerud skole

Michael Andreassen forteller om sin fortid som alkoholiker og hvordan han tok livet tilbake, med særlig fokus på papparollen. Han gir råd, motiverer, skaper håp og snakker om hva vi må gjøre for at det skal bli enklere for folk å søke hjelp.

Michael Andreassen er en av Norges mest erfarne programledere på radio. De siste 20 årene har han vært programleder i P4 for program som Midt i Trafikken, Jorda Rundt på 80 sekunder og Michael Direkte.

I mange, mange år bar han også på en tung hemmelighet. Han var alkoholiker. I mars 2012, kollapset han i radiostudio rett før en direktesending. Dette var den siste dråpen – Michael klarte ikke å holde det gående lenger.

Noe av det vanskeligste for Michael har vært å være pappa. Da han sluttet å drikke var datteren 8 år gammel. De har brukt mange timer på å bearbeide alle opplevelsene sammen. – «Det er viktig å anerkjenne opplevelsene og følelsene til barn. La dem konfrontere deg og skap et rom der det er trygt og ufarlig å formidle det de føler. Det var viktig for meg at hun skulle få fritt spillerom til å lufte følelsene sine, uten at jeg ble lei meg eller sint. Jeg er voksen og skal tåle det. Vi måtte bearbeide fortiden vår sammen for å komme videre.»

Michael forteller også om hvordan han har håndtert angst og skam. – «Jeg har sluttet å skamme meg over fortiden. Jeg kan ikke forandre det som har skjedd. Det jeg kan, er å bestemme hvordan livet skal være nå og fremover.»

Han mener det må bli lettere å snakke om problemene sine og at vi må møte hverandre med et åpent sinn. – «Det skal ikke være skamfullt og flaut å fortelle at man ikke har det bra. Hvis vi møter hverandre med litt omsorg blir det lettere for de som sliter å be om hjelp.»

Han er opptatt av hvordan vi håndterer alkohol i hverdagen. – «Vi pakker det inn og kaller det noe annet. Vi «koser oss» og «slapper av». Det vi egentlig gjør er å ruse oss til en tilstand vi liker å være i. Mange døyver også følelsene når de ikke har det bra med alkohol. Jeg er ikke ute etter at folk skal slutte å drikke, alle skal få kose seg så mye de vil, men jeg tror det er lurt at vi tenker over og definerer vårt forhold til alkohol. Spesielt rundt barn. Vi vet at barn ikke liker at voksne endrer adferd, de opplever det som utrygt.»

I 2016 kom han ut med boka «Jeg heter Michael og er alkoholiker» (Kagge forlag). I boka forteller han om sin vei inn i alkoholavhengigheten – og hvordan han ble tørrlagt.

Møteplaner for de avdelingene som har slike program: